Tehnički opisi sadnica za sadnju
22. siječnja 2021.
Cvjetni dragulj – orhideje
19. veljače 2021.
Tehnički opisi sadnica za sadnju
22. siječnja 2021.
Cvjetni dragulj – orhideje
19. veljače 2021.

Zelena veljača

Prošao je najduži, najzimskiji, mjesec u godini. Sad je sve lakše. Nije da nam je odmah toplo, ali nam je zelenije u srcu.Temperature su se nešto povisile pa se život u prirodi probudio. Ako provjerite mjesta u vrtu gdje ste posadili visibabe vidjeti ćete da su već potjerale pupove, ako nisu i otvorile cvjetove. I narcise i zumbuli se jako žure, a tijekom veljače moguće su velike oscilacije u temperaturi, a vremenske prilike znaju prevariti kako ljude, tako i biljke. Topli dani izmamiti će pokoji pup, ali ukoliko se ostvari ona narodna o 'Veljači prevrtači', to može naštetiti za sve, tek propupale, biljke. Stoga je bitno imati pri ruci jutene vreće, agril foliju ili slično.

Što se tiče drveća, sokovi u granama još ne kolaju pa je moguće orezivanje i formiranje krošnje stabala. Svaka radnja koju sada obavite na grmovima, stablima i živicama rezultirat će boljim i kvalitetnijim rastom tijekom čitave vegetacijske sezone. Stoga vrijedi dati malo ljubavi i pažnje našim zelenim prijateljima, jer će nam oni to stostruko vratiti. Kada vegetacija uzme maha, a to će vrlo brzo doći, biti će kasno za neke radove u vrtu, a to što ih niste obavili na vrijeme nećete moći nadoknaditi u drugom dijelu godine.

Prije svega odnosi se to na orezivanje i osnovnu pripremu tla u vrtu.

Osnovna priprema tla u vrtu, to vam je ono kad uzmete štihaču u ruke i navalite prekopavati vrt s lijeva na desno i s desna na lijevo. Ako ste tu akciju napravili u jesen onda možete krenuti na orezivanje.

Orezivanje pak je također vrlo odgovorna vrtlarska djelatnost koja utječe na rast drveća i grmlja u sljedećoj sezoni. Radimo to zbog poboljšanja izgleda i zdravstvenog stanja, smanjenja zasjene, smanjenja opasnosti od vjetroloma, povećane preglednosti, oblikovanja mladih biljaka ili postizanja neobičnih formi. Orezivanjem se uspostavlja ravnoteža između vegetativnog rasta i stvaranja cvjetnih pupova pa se njome potiče ili smanjuje cvatnja i plodonošenje. Orezivanjem kontroliramo oblik biljke, gustoću lišća i opći izgled tako će vam ono biti i zahvalno.

Alatke koje su vam za to potrebne su škare i pila. Škarama (običnim vrtlarskim) režemo grane do 2,5 cm debljine. Do nekih 4 cm može se rezati onim velikim škarama, a deblje od toga režemo pilom i to u tri poteza. Prvo na oko 20 cm od spoja grane i debla zapilimo od ispod pa prema gore, pa od gore prema dolje dok grane ne padne. Tako nam ostane samo 20 cm grane na stablu i onda lijepo ravno, bez pritiska težine grane odrežemo cijeli batrljak još jednom do prstena grane. Takve rane morate potom malo popraviti, zagladiti nožem i premazati voćarskim voskom.

Budite dobri i vrijedni u proljeće!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)