Cvatuće penjačice za svaki vrt!
22. svibnja 2021.
Zalijevate li pravilno?
8. srpnja 2021.
Cvatuće penjačice za svaki vrt!
22. svibnja 2021.
Zalijevate li pravilno?
8. srpnja 2021.
 

Vrtne topiary forme

Da vam ne bude dosadno u vrtu, predlažemo da svoje vrtlarenje podignete na višu razinu. Škarama i orezivanjem u vrtu dobro se služimo da bismo pustili mašti na volju i izrazili svoju kreativnost. Sve češće se u našim vrtovima ali i javnim površinama mogu vidjeti simpatične žive umjetničke kreacije raznih oblika. Obično počinje kao orezivanje preraslih biljaka koje zaklanjaju pogled ili smetaju u prolazu. A onda kad se pravi čovjek primi pravog posla nastane umjetnina. Svaka je unikatna, i vjerujte, jako puno znači svom tvorcu.

Orezivanje biljaka u stroge geometrijske forme (kugla, stožac, spirala, kugla na stablu ili piramida) ili u oblike životinja, ljudi ili stvari, nije bonsai nego topiary umjetnost. Budući da topijar mora zadržati svoj oblik što je moguće duže vrijeme, a da se ne orezuje svaki dan ili svaki tjedan, grmovi koji se koriste moraju imati posebne odlike koje ih za to čine prikladnima. Topiary se obično radi od vrsta koje imaju sitne zimzelene listove (Buxus, Ilex crenata, Thuja, Cupressus ili Taxus). Za stvaranje jednostavnog oblika kao što su kugla, stožac ili piramida, započnite dok je biljka još relativno mlada i podrezuje u umanjenu verziju oblika koji želite. Postupno povećavajte njegovu veličinu kako biljka raste. Održavanje topiary-a tijekom godine je nužno kako bi on izgledao dolično i kako bi se u njemu moglo uživati.Proljeće je obično godišnje doba s najviše posla u kalendaru topiary-a. Sve biljke postaju aktivne. Najosnovniji alat je dobar par vrtlarskih škara. One moraju biti stalno naoštrene. Većinu oruđa treba redovito čistiti. Topiary se nakon početnog oblikovanja dalje oblikuje i održava šišanjem vrtnim škarama za živicu. Zato se koriste biljke sitnijeg lista jer one krupnijeg trebaju više vremena da se oporave od prerezivanja lista koji im na mjestu reza posmeđi. Kod šišanja i održavanja treba voditi računa o svim pravilima kao i kod šišanja živice. Nakon što postignete željeni oblik, važno je taj oblik i održavati. Ako ga predugo ostavite, izboji će se produžiti, često različitom brzinom. Ako jednostavno podrežete za 15 cm posvuda, na kraju ćete imati izobličen topijar. Pokušajte cijeli topijar podrezati na pravilne razmake. Često možete samo slijediti liniju starijeg drveta koje ukazuje na prvobitan oblik. Topiary se također ljeti šiša za oblačnog vremena, zato što mu rezanjem odstranjujemo gornje listove koji su navikli na jako sunce i izlažemo donje koji su do tad bili u sjeni pa bi ih sunce moglo spržiti.

Od svih topiary oblika nama se najviše sviđa kugla. Kugla je simbol savršenosti, zatvoreni krug, povezanost svega sa svime, obilje. Kod ulaza u zgradu, kuću ili ured, jedna ili , bolje, dvije kugle punog zelenila djeluju stabilno i obećavajuće.

Srdačni pozdravi iz Vrtnog centra IVA!

POSJETI WEB SHOP

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)