Vaš vrt može biti romantično, zeleno mjesto!

Vrtlarenje u sjeni
24. srpnja 2020.
Ljeto u punom sjaju – kamenjari
25. kolovoza 2020.

Hibiskusi naši šareni

Vaš vrt opet razmišlja kako postati i nepredovati oslobođen radoholije i svih drugih štetnih pretjerivanja svake vrste?Radi se o listopadnim grmovima ukočenih, uspravnih grana odjevenih velikim bijelim ili plavkastim u lila cvjetovima tanjurastog oblika. Sredina im je tamnije crveno ili ljubičasto obojena.Postoje sobni hibiskusi koji ne podnose temperature niže od 10 stupnjeva i ovi “vanjski” hibiskusi koji se dosta dobro bore s našim, kontinentalnim zimama. Gotovo svi “vanjski” hibiskusi su sorte vrste Hibiscus syriacus.

Porijeklom je iz Azije (Kina, Indija). Stručnjaci se slažu da je on jedan od najljepših kasnocvatućih grmova. Svojim snažnim rastom i obilnom cvatnjom u stanju je nametnuti se kao gospodar prostora u kom mu se da mjesto. Izbojci su u početku dlakavi, kasnije glatki i sivi. Plojka lista je 5-10 cm duga, duguljasta, više ili manje trolapa. Podsjeća na list krizanteme. Cvjetovi su pojedinačni na kratkim stapkama, široko zvončasti, do 6 cm široki, bijeli, grimizni, ljubičasti ili roza s kontrasno obojenom sredinom. Vanjska je čaška trolistićava. Zvončasti vjenčić sastavljen je od 5 latica. Cvate od srpnja do rujna. Po dužini cvatnje konkurirati mu mogu samo ruže.

Plod mu je tobolac i puca na 5 dijelova. Sjemenke su mu bubrežaste i trepavičasto dlakave. Lako se uzgaja iz sjemena ali za te sijance nikad ne znamo kako će procvasti. Iznenađenje je dio ove igre kombiniranja svojstava. Priroda se igra i onda bira. Pokušajte, možda uzgojite neki novi kultivar, neko čudo neviđeno, koje će cvasti samo u Vašem vrtu.

Domaći kultivati jednostrukih cvjetova lako se razmnožavaju reznicama skoro u svako doba godine. Ali su dupli i slični specijalci nešto teži ‘po tom pitanju’. Za njih je jedini siguran način cijepljenje.

Hibiskus voli sunčani položaj, dobro drenirano, humusno, lagano kiselo tlo. Ne ljuti se on ni na neutralno do blago alkalnu reakciju tla samo mu onda malo treba pomoči s željezom. Dobro reagira na svaku gnojidbu ali može živjeti i sasvim skromno.

Kad je biljka mlada nešto je osjetljivija na mraz pa ju je dobro prvih godina, dok jače ne odrveni, malo zaštititi od jakih zimskih vjetrova i hladnoće. Kad je stariji hibiskus je potpuno otporan na kontinentalnu zimu. Od problema koji mogu snači Vaš hibiskus u vrtu, spomena su vrijedne samo uši. Iako ove prelijepe biljke mogu biti jako napadnute ušima one se vrlo dobro oporavljaju od njihovog napada.

Sunčani pozdravi iz IVE!

Vidi web shop >>>

Hibiskus na štapu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)