Kaktusi i sukulenti – zima!
7. siječnja 2021.
Tehnički opisi sadnica za sadnju
22. siječnja 2021.
Kaktusi i sukulenti – zima!
7. siječnja 2021.
Tehnički opisi sadnica za sadnju
22. siječnja 2021.

Aloe vera

Kako vaše novogodišnje dobre odluke? Nema odgađanja? Samo hrabro, možete Vi to!

Uzgoj ljekovitih biljaka jest novogodišnja odluka. Nema odgađanja i nema odustajanja. Do ožujka će trajati pripreme, a onda akcija. Sije se, sadi se i presađuje se. Baš se veselimo!

Aloe vera je prva na spisku. Zbog ljekovitih svojstava često je nazivaju 'kraljicom ljekovitih biljaka'. Nadajmo se da se neće uobraziti. Neće! Skromnost je vitamin u svim sokovima koji kruže biljnim tkivima.

Rod Aloe pripada obitelji Aloeaceae, koja uključuje oko 250 vrsta iz Afrike, Madagaskara i Arabije. Od tog su 4 vrste posebno ljekovite : Aloa barbadensis, Aloa arborescens, Aloa chinensis i Aloa ferox. Od toga se kod nas obično koriste samo prve dvije.

Ime Aloe je orijentalnoga podrijetla (vjerojatno Arapski) što znači "gorko" ili od grčkog "als-alos", što znači "sol" podsjeća na gorak okus morske vode. Bez obzira na etimologiju, zna se da je biljka poznata od davnina po mnogim ljekovitim sposobnostima. Prvi dokazi su pronađeni na zemljanoj pločici pronađenoj u Nippur-u, u blizini Bagdada, iz 2200 godina prije Krista. U asirsko-babilonskog kulturi, brojni zapisi, govore da se sok aloe (zvan Sibaru ili Siburo) koristio kod probavnih problema. U starom Egiptu je bio korišten u smjesi za balzamiranje i u terapeutske svrhe. Čak i danas u Egiptu, ova biljka, zasađena na vratima kuće, je simbol dugog života i sreće. Legende kažu da je za nju znala i egipatska kraljica Kleopatra koja je gel aloe vere koristila za njegu kože, a Aleksandar Veliki navodno je ispijao goleme količine aloina soka za snagu, prije velikih pohoda.

Aloe vera je polupustinjska kaktusolika biljka iz porodice ljiljana, a od pamtivijeka je na glasu zbog svoje ljekovitosti i djelotvornosti u njezi tijela. To sad već i ptice na krovu pjevaju. Da nam se te naše ptice ne razočaraju, opisati ćemo detaljnije dvije najčešće vrste ljekovitih aloa kod nas. To su Aloe barbadensis (vera) i Aloe arborescens Miller.

ALOE BARBADENSIS –poznata i pod imenom Aloe Vera, ima brojna terapeutska svojstva za opekline i za liječenje rana, blag je laksativ i revitalizira kožu. Koristi se unutrašnji mesnati dio u obliku gela ili u prahu nakon sušenja. To je biljka koja raste u područjima blage klime kao na jugu Sjedinjenih Američkih Država, u Dominikanskoj Republici i drugim dijelovima Kariba. Izgleda kao grm, a može izrasti do jedan metar u visinu. Listovi su zeleni, mesnati i narastu do 90 cm u duljinu, težine od 1,2 kg. Svi listovi rastu iz dna, iz zemlje. Cvjetovi rastu iz sredine, žute su boje, vrlo gusti, cvjetaju u travnju.

ALOE ARBORESCENS MILLER - rodom iz Rta Dobre Nade, ima lišće raspoređeno u rozete, sivo-zelene boje. Može narasti do dva metra visine, neki kažu i 4 m u povoljnim uvjetima, razgranatog je izgleda i svaka grana može imati cvjetove. Listovi su puno manji i tanji, dužine 60 cm, sivo-zelene boje, mogu biti zakrivljeni ili ravni, težine do 200 g, bodlje su žuto-zelene boje, rastu iz bilo koje grane. Cvate u veljači i proizvodi crvene cvjetove u grozdovima koji rastu duž stabljike.

Kako aloe vera ima plitak korijen najbolje ju je posaditi u širu i pliću posudu ispunjenu zemljom. Možete i sami napraviti mješavinu od pijeska, granita i perlita uz dodatak šljunka ili kupovnih kuglica koje će osigurati drenažu. Tijekom ljeta morati ćete je zalijevati više nego zimi kada će se blago uspavati, no uvijek pripazite da se od jednog do drugog zalijevanja tlo u kojem je posađena u potpunosti prosuši jer u protivnom riskirate da dođe do njezina truljenja. U proljeće je možete blago prihraniti nekim od gnojiva te tako potaknuti cvatnju do koje dolazi uglavnom tijekom lipnja. A osim cvjetova, pored glavne biljke s vremenom možete očekivati i male nove biljčice koje čim očvrsnu presadite u drugi cvjetnjak. Kada ju presađujete, učinite to u prostoru gdje je najmanje 20 stupnjeva. Prostor u kojem raste neka bude sunčani ili blago u hladovini, a temperatura nikada ne smije pasti ispod 5 C jer će se osušiti. Aloe cvijeta od proljeća do jeseni, ovisno o vrsti i sorti, cvijetovi se formiraju na vrhu duge stabljike, jednostavne ili razgranate, mogu biti samostalni, u skupinama, viseći ili uspravni. Cvjetovi su obično crvenkaste, narančaste ili žute boje. Aloe živi dobro u umjerenim klimama. U Hrvatskoj živi vani na jugu (Dalmacija i Primorje), dok se u unutrašnjosti mora uzgajati u stanu ili u stakleniku, u loncima u rasponu od 8 do 60 cm. Idealna temperatura za Aloe varira između 20 i 24 stupnjeva tijekom dana i između 10 i 14 stupnjeva noću. U zimi temperatura može pasti za 3-4, ali nikad manje od 3 stupnja. Tijekom proljeća / ljeta Aloe zalijevati umjereno pazeći da se ne smoče listovi, kako bi se izbjeglo trulenje. U jesen zalijevanje treba postupno smanjiti, u zimu ne treba zalijevati.

Zeleni pozdravi iz IVE!

Vidi web shop >>>

Aloe vera

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)