Palme
20. svibnja 2022.

Egzotične i neobične , ukrasne trave nisu prezahtjevne za uzgoj, dapače, često ih možemo koristiti u dijelu vrta gdje nam ostale vrste ne uspijevaju ili pak ako nismo sigurni u neki drugi izbor bilja. S njima teško možemo pogriješiti. Relativno su nove na našem tržištu pa odišu egzotikom i neobičnošću te će sigurno privlačiti poglede i komentare naših prijatelja i poznanika. Ako imate mali komadić vrta koji vapi za promjenom, zanimljiv kamen, suhi trupac koje je more izbacilo, skupina raznobojnih trava tomu može dati sasvim novu sliku. Ako u travnjaku imate prazne površine koje nikako da se zatrave, posadite skupinu npr. Festuca cinerae. Bit će to lijepi kontrast plavičaste trave nalik na ježa i okolnog zelenog travnjaka. Samo pazite da se pri košnji ne zanesete i pokosite je kao ostatak travnjaka. Dati će lijepi kontrast uz crvenu ili žutu boju cvijeta vaših ljetnica, npr. begonija ili maćuhica, a za zimskih mjeseci travke će djelovati čarobno pod kristalima mraza. Neke su od njih dobre za sadnju uz vodene površine, ali o tome ćemo drugom prilikom. Dotad promatrajte trave drugačijim očima jer nije svaka trava 'trava' i nije svaka trava korov.

Nabrojati ćemo neke od ukrasnih trava koje su najčešće u našem podneblju i dati osnovne karakteristike za uzgoj. Krenimo redom:

Alopecurus pratensis 'Aureus' formira busen žutih i žutozelenih listova. Naraste do visine od 30 cm . Odličan je u blizini kamenjara ili vodenih površina.

Arundo donax je ekstremno otporna vrsta pa kad želimo ograničiti njegovo širenje po vrtu to je vrlo zahtjevan posao zbog rizoma kojima se rapidno širi. Ima elegantne sabljaste listove savinute na polovici dužine u obliku luka. Zbog agresivnosti može ugroziti ostale biljke koje rastu u blizini pa se preporuča kontrolirani uzgoj. Naraste do 3 m pa se koristi za pravljenje barijera prema susjednim parcelama. Kod kultivara Arundo donax 'Versicolor' listovi su lijepe krem bijele boje uz rub, a maslinasto-zeleni po sredini.

Carex firma je ukrasna trava svjetlozelenih listova oštrih rubova. Odlično se prilagođava svim terenima i daje izvrstan efekt u kamenjarima. Nevelike je visine ( 20 cm ) pa predstavlja nježan detalj u vrtu.

Cortaderia selloana poznatija je kao pampas trava. To je vrsta koja je u prošlosti često uzgajana, a danas pomalo pada u zaborav. Svejedno zaslužuje svu našu pažnju. Formira busen visok i širok do 2,5 metara . Zbog svoje robusnosti i veličine potrebno joj je dosta prostora za širenje da bi dala maksimalan efekt. Najljepša je kao samostalna biljka nasred travnjaka ili u kombinaciji s drugim travama. Zimzelena je, a najljepša je upravo u doba cvatnje velikim metlicama raznih boja, ovisno o kultivaru kojih danas ima zaista puno. Cvate krajem ljeta, a metlice ostaju lijepe do zime pa je ukras u vrtu u vrijeme kad ostale biljke već pomalo gube na ljepoti.

Festuca cinerea je vrlo simpatična i dekorativna vrsta. Idealna je za manje površine ili vrtove manjih razmjera. Izvrsno se uklapa u kamenjare, ali formira i lijepe skupine. Lijepa je i kao podrast drugim višim biljkama. Niskog je kompaktnog busena visine 10- 20 cm , nježnih srebrnastoplavih listova. Otporna je na mraz, ali kod duže suše požuti kao svaka druga trava.

Festuca amethysina je zimzelena vrsta također plavičastih listova, ali lijepih ljubičastihcvjetova. Njen busen je visine 30 cm i vrlo se lijepo slaže s ostalim nižim vrstama ukrasnih trava.

Festuca punctoria - evo jedne zanimljive vrste pogodne za uzgoj u ekstremno sušnim uvjetima u kombinaciji s drugim kserofitnim vrstama (vrste koje vole sušna staništa). Njen je list plavozelen, a visine je oko 15 cm.

Festuca scoparia formira pravi zeleni tepih, zanimljive diskretne cvatnje. Visine je 15 cm.

Miscantus sinensis 'Variegatus' je prekrasna dekorativna trava, nježnih zelenih listova bijelog ruba. Busen je visine 1 m.

Miscantus sinensis 'Zebrinus' ima baršunaste listove s naličja, što predstavlja rijetkost u ovoj skupini biljaka. Zelene su boje u kontrastu s bijelo-žutim poprečnim prugama, po čemu je i dobila ime. Cvatnja je gracilna i podsjeća na perje. Visine je oko 1 m.

Phalaris arundinacea 'Picta' je zimzelena vrlo otporna trava. Širi se vriježama velikom brzinom pa je kao i Arundo donax treba kontrolirati da ne bi ugrozila vrste u svojoj ne-posrednoj blizini. Listovi su elegantni s rubno uzdužnim bijelim linijama. Voli također umjerenu sjenu, cvjeta nježnim cvatom. Visine je jedan metar.

Sunačni pozdravi iz IVE!

PAMPAS TRAVE UKRASNE TRAVE

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/vrtnicentariva/public_html/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 286
Vrtni centar Iva

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

42 − 35 =