Cvjetni dragulj – orhideje
19. veljače 2021.
Dom leptira – Buddleja
7. travnja 2021.
Cvjetni dragulj – orhideje
19. veljače 2021.
Dom leptira – Buddleja
7. travnja 2021.
 

U proljeće se voli vrt!

Kad sve ovako lijepo cvate možemo se jednostavno prepustiti da nas mirisi nose. Čujete li korijenje kako pije vodu, male zelene lisne centrale kako pretvaraju energiju Sunca u kemijsku energiju organske mase? Slušajte, sve se to čuje u zujanju pčela. U ovako lijepom svijetu, čini se primjereno pričati o cvjetnom grmlju. Nekad je cvjetnu osnovu vrta činilo jednogodišnje cvijeće i trajnice. Ali se sad cvatuće grmlje koristi za stvaranje trajnog drvenastog okvira, pozadine za mnoge druge cvjetne vrste. Porastu zanimanja za cvjetne grmove u hortikulturi značajno je doprinio njihov uzgoj u kontejnerima – teglama, što prilično pojednostavnjuje njihovu manipulaciju i produžava povoljno vrijeme sadnje. Tako se cvjetno grmlje može nabaviti a onda i posaditi u vrijeme kad je ono najatraktivnije – u vrijeme cvatnje. Kad se presađuje grmlje iz zemlje, to se mora izvesti u vrijeme mirovanja vegetacije. Tada su cvjetni grmovi prilično nezanimljivi, bez lišća i ,naravno, bez cvijeta.

Hortenzija, Hydrangea je kraljica kasnocvatućih grmova. Razlog su velike cvjetne glavice koje se pojavljuju u kolovozu i rujnu, kad je gredica s grmljem već ocvala. Najpopularnije su hortenzije s velikim cvjetnim glavicama sterilnih cvjetova. U drugim skupinama hortenzija svaka plosnata cvjetna glavica sastoji se od središnje nakupine malih plodnih cvjetova koji su okruženi sterilnim. Postoje i drugi tipovi Hydrangea – penjačice i grmovi, oni sa stožastim cvjetnim glavicama itd. Zajedničko im je svojstvo da su ponešto zahtijevnije biljke. Osnovne potrebe uključuju dobro tlo, dovoljno vode tijekom sušnih mjeseci, redovitu prihranu i zaštitu od jakog mraza.

Većina oblika je dobivena iz vrste Hydrangea macrophylla koja cvjeta od kraja srpnja do rujna. Vrhove stabljika može uništiti jak mraz, a nakon nekoliko godina rast može postati neuredan. Sorte koje cvatu plavo na alkalnim tilima stvaraju ružičaste cvjetove. Teško je zaplaviti hortenziju na nekiselim tlima, ali možete pokušati dodavanjem posebnog praška svakih 7 – 14 dana. Na bijele cvjetove ne dijeluje PH tla, ali postanu crvenkasti na potpunom suncu. Najpopularniji tipovi s velikim cvjetnim glavicama, uključuju Altona ( ružičasta ili plava – ovisi o pH tla ) , Hamburg , Pia ( crvena ili ljubičasta ) i Madame Emile Mouiliere ( bijela ). Tipovi s plosnatim glavicama su skladniji - najpopularnije uključuju Blue Wave ( ružičasta ili plava ) , Mariesii ( ružičasta ili plava ) , i Geoffrey Chadbund ( crvena ). Tu su i Hydrangea macrophylla, Hydrangea arborescens Annabelle ( 1,2 m,bijeli cvjetovi), Hydrangea aspera Villosa ( 3,5 m, cvijetovi s plavim okolnim listićima ) i Hydrangea paniculata Grandiflora ( 2,5 m, povijene grane i velike bijele stožaste cvjetne glavice u kolovozu i rujnu ) - sve se preporučaju kao prekrasne biljke.

Drugi šareni tipovi uključuju Hydrangea serrata Bluebird ( 1,2 m, ljubičasta ili plava ), Preziosa ( 1,2 m, ružičasti cvjetovi postaju starenjem crveni, lišće prošarano ljubičastom bojom dok je mlado. ) Hydrangea quercifolia ( 1,2 m, bijeli cvjetovi postaju starenjem ljubičasti, lišće u jesen crveno ).

Hortenzija penjačica je Hydrangea petiolaris – vrsta koja se sama prihvaća za podlogu, lako može prekriti površinu od 20 x 20 m. Veliki bijeli cvjetovi pojavljuju se u lipnju.

Traži dobro odvodnjeno plodno tlo, i još dodajte treset u vrijeme sadnje. Umjesto potpunog sunca preporučuje se lagana sjena.

Lijepi pozdravi iz IVE!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)