Ako nešto volimo, želimo to poznavati!
29. travnja 2020.
Multi-stablo: stablo ili grm?
20. svibnja 2020.

Naše biljke vole proljeće!

Tulipanovac - Liriodendron tulipifera

Priča o tulipanovcu po mjeri je vremena. Lijep, snažan, otporan i voli život. Ne prigovara.

Liriodendron je rod listopadnog drveća iz porodice Magnoliaceae. Ima samo dvije vrste: Liriodendron tulipifera porijeklom iz Sjeverne Amerike i Liriodendron chinense porijeklom iz Kine i Vijetnama.

Tulipanovac je ime dobio po dekorativnim listovima nalik na instrument liru i cvjetovima koji nalikuju na tulipan. Ova biljka zahtijeva puno prostora pa nije preporučjiva za područja sa limitiranim prostorom. Sadi se pojedinačno a odlična je i za drvorede. Raste brzo i pravi odličnu hladovinu svojim velikim listovima.

Kod nas se najčešće sadi Liriodendron tulipifera. Ovo bujno listopadno stablo, porijeklom iz Sjeverne Amerike, naraste do 25 m visine. Piramidalnog je oblika u mladosti a kasnije nepravilnog. Ima intenzivno zelene listove do oko 20 cm dužine, urezanih rubova koji svojim oblikom podsječaju na javor ili platanu, ali su mnogo ljepši. Nekako su kožastiji i živahniji. Listovi na jesen, prije opadanja, poprimaju žute nijanse. Drvo će cvasti, nakon otprilike 8 godina, prekrasnim žutim cvijetovima koji nalikuju cvjetovima tulipana. Nemojte očekivati baš prave tulipane, bar ne onako intenzivno uočljive, jer su u to vrijeme već listovi potpuno razvijeni pa prekrivaju cvijet. Cvate u svibnju ili lipnju. Nakon cvatnje na drvu ostaju čahurasti plodovi koji se zadržavaju kroz zimu. Raste relativno brzo. Korjenov sustav je slabo razgranat. Preferira duboka, vlažna, ocjedita i plodna tla, blago kisele reakcije. Ali ovo posljednje nije nužno. Najbolji mu je sunčani položaj, a može i polusjena. Podnosi gradsko zagađenje. Stariji primjerci dobro podose zimu, a mlađe bi biljke bilo dobro zaštititi. Ne voli duže sušne periode i vruća područja. Tu mu možete pomoći zalijevanjem. I opet ću naglasiti da se drveće zalijeva rjeđe ali većim količinama vode. Ono malo vode što vi zalijete travu u podnožju sadnice tulipanovca njemu nije ni za 'oblizat usne'. Tulipanovac i svako drugo drvo ima dubok korijen, i zalijevanjem treba navlažiti barem sloj od 60 cm dubine. Ovo se odnosi i na novoposađene biljke, na njih najviše.

Volite drveće, ono daje snagu!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)