Sobno bilje ukrasnog lišća
16. prosinca 2020.
Što nam donosi drveće – čempresi
16. prosinca 2020.
Sobno bilje ukrasnog lišća
16. prosinca 2020.
Što nam donosi drveće – čempresi
16. prosinca 2020.

Što nam donosi drveće - cedrovi

Priznajte da se sad već naveliko ogledavate za prikladnom biljkom koju ćete kititi za Božić. Što se Vašeg vrta tiče možete kititi sve što vam srce zaželi, samo ga kod toga nemojte rastavljati od korijena.

Jako i stabilno stablo cedra pruža u prirodi zaštitu mnogim živim bićima. Njegova trajnost i izdržljivost može trajati stotinama godina. Stablo cedra ima dosta jednostavan pristup životu - on ima povjerenja u život. Uvijek se veseli životu. Nije ga strah ni praznika pred nama. Cedar je odlučio živjeti po svom. Imajte i vi povjerenja!

Cedrovi (Cedrus) su rod vazdazelenog drveća iz porodice borova s tvrdim i bodljikavim, četverobridnim iglicama, koje su na kratkim ograncima stabla skupljene u čuperke, a na dugima stoje pojedinačno. Libanonski cedar (Cedar libani), s debelim vodoravno položenim granama, raste samoniklo u području Taurusa i Libanona, atlantski cedar (Cedar atlantica), s tankim kosim granama, u području gorja Atlas, himalajski cedar (Cedar deodara), sa svinutim vrhovima na granama, na sjeverozapadnoj Himalaji u Afganistanu i Beludžistanu, a ciparski cedar (Cedar brevifolia) na Cipru.

U hortikulturne svrhe kod nas se najčešće sade Cedrus atlantica i Cedrus deodara.

Himalajski cedar (Cedrus deodara (Roxb.) G.Don) je zimzeleno stablo koje naraste do 50 m visine. Promjer stabla iznosi do 3 metra. Krošnja je u početku piramidalna i povijenog vrha, u starosti je vrh tup. Mlade grane su gusto prekrivene dlakama. Listovi su igličasti, svijetlozeleni do plavkastozeleni, dugi 3,5-5 cm, ušiljeni, skupljeni po 20-30 u čuperku. Cvate u rujnu i listopadu. Muški cvjetovi su dugi oko 5 cm, ženski češeri su dugi 7-10 cm, široki 5-6 cm, zaobljenog vrha, crvenkastosmeđi. Deodara cedrovi normalno podnose temperature do -15 stupnjeva. Za vrijeme naših oštrijih zima mogu malo promrznuti ili čak skroz propasti.

Atlaski cedar (Cedrus atlantica) je crnogorično stablo koje naraste do 40 m visine tvoreći široko piramidalnu krošnju. Deblo je u osnovi promjera do 2 m, kora je u početku sivkasta i glatka, kasnije je duboko ispucana. Grane su usmjerene prema gore, mlade grančice su gusto prekrivene iglicama. Listovi su igličasti, plavkastozeleni, kruti, dugi oko 2,5 cm. Cvjetovi su jednospolni, cvatu u rujnu i listopadu. Muški cvjetovi su žutosmeđi, čunjasti, otpuštaju pelud u kolovozu i rujnu. Ženski cvjetovi su uspravni češeri dugi do 7 cm, široki oko 3,5 cm, na vrhu malo udubljeni, u početku žućkastozeleni, kasnije ljubičasti. Dozrijevaju nakon dvije godine, sadrže okriljene sjemenke.

Hortikulturno najpopularniji kultivar je Cedrus atlantica Glauca. Iglice su mu intenzivno plavo/sive boje a krošnja zanimljivo nepravilnog rasta.Vrlo otporna i snažna biljka. Na hladnoću je otporniji od osnovne vrste.

Pozdrav iz IVE!

Vidi web shop >>>

Cedrovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)