Sadnja voćaka
20. studenoga 2020.
Što nam donosi drveće – cedrovi
16. prosinca 2020.
Sadnja voćaka
20. studenoga 2020.
Što nam donosi drveće – cedrovi
16. prosinca 2020.

SOBNO BILJE UKRASNOG LIŠĆA

Da li je to proljeće? Nije. Definitivno ne može biti. Ništa zato. Mi imamo pravo uživati u svakom izlasku sunca koji nam se greškom prikaže u ovom dijelu godine. Da ćemo još uvijek posvetiti više pažnje našem kućnom vrtu – sobnim biljkama, hoćemo!

Za sve sobno bilje se vrlo često upotrebljava jedan uopćeni naziv 'cvijeće', makar puno tih biljaka nikad ne vidimo da cvatu. U stvari, obzirom da je većina tih biljka iz grupe sjemenjača-cvjetnica, one u svom prirodnom okruženju cvatu – da bi mogle proizvesti sjeme i razmnožiti se, ali u našem stanu im to baš ne ide. Večina ie sobnog bilja porijeklom iz tropskih, toplih krajeva pa naše sobe nisu baš ono što one imaju u svojoj postojbini.

Mnogo je sobnog bilja čije je osnovno estetsko obilježje baš lišće. Zovemo ih ' lisnatim biljkama ', a ipak nas mnogo tih biljaka očarava i drugim bojama a ne samo zelenom. Čini se da tropsko sunce magično djeluje na lišće koje blijedi u različitim nijansama žute boje pod žarkim zrakama naše zvijezde ili crveni od zadovoljstva pod njenim vrućim milovanjima. Neke se sramežljive biljke krase nježnim tonovima ružičaste, dok prijateljice sjene gledaju kako im lišće postaje intezivnije i dobiva grimiznu boju što katkad graniči sa crnom.

Šarenilo vlada u tropskim krajevima bilo da se radi o ženskim haljinama bilo da se radi o lišću biljaka. Jačina svjetla je tolika da su sve boje prisutne i izražavaju se prirodno i jednostavno bez najmanje vulgarnosti.

Šarenilo koje bi se u našim krajevima činilo pretjerano i bez ukusa, ovdje čini dio svakodnevnice, čak i izbora prirode.

Da budemo potpuno iskreni, moramo priznati da čovjek nije oklijevao pomoći gospođi Prirodi u njenim eksperimentima s bojama i iluminacijama. Birajući najneobičnije maštarije, dajući prednost najodvažnijim kontrastima, vrtlari stalno proširuju izbor ' lisnatih biljaka ' sa sve više i više sofisticiranim lišćem.

U ukrašavanju domova, biljka zelenog lišća će dominirati, jer utjelovljuje mir i odmor. Ako nas pitate, zelena boja je sasvim u redu. Najefikasnija fotosinteza takvih potpuno zelenih listova osigurava hranu za biljke i kisik za nas i životinje.

Šareno lišće donosi veselu notu koja pridonosi ugođaju uz prednost veće dugovječnosti od bilo koje cvjetnice. Zato što svaka cvjetnica, kako god dugo cvala, jednom odcvate i onda joj opet ostane samo lišće.

Šareni pozdravi iz IVE!

Vidi web shop >>>

Šareno sobno bilje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)