Jele
4. prosinca 2018.
Sobno cvijeće – mogući problemi
14. siječnja 2019.
Jele
4. prosinca 2018.
Sobno cvijeće – mogući problemi
14. siječnja 2019.

Zelene biljke u stanu (ili uredu, ili…) imaju sad zimi nekoliko osnovnih problema od kojih večina ima neke veze s vodom i zalijevanjem.

U osnovi biljke zalijevamo onoliko koliko bi dobijale vlage u svom prirodnom okruženju. Kišnica, izvorska voda i voda iz boce su najbolje za zalijevanje sobnih biljaka. Klorirana voda iz vodovoda neće oštetiti biljke ali je neophodno da je ostavite preko noći da odstoji. Nakon svakoga zalijevanja napunite posude iz kojih zalijevate i ostavite ih da stoje. Na ovaj način temperatura vode će se izjednačiti sa okolnom temperaturom. Voda na sobnoj temperaturi je najbolja za zalijevanje sobnih biljaka. Zalijevajte ujutro ako je moguće. Ovo daje navlaženom lišću priliku da se osuši tokom dana. Biljke sa suhim lišćem imaju manje šanse da obole.

Sada, tokom zime, vaše bi biljke trebale proći period mirovanja pa savjetujem ne zalijevati previše. Većina biljaka ubrzano se razvija tokom proljeća i ljeta pa im je u tom periodu potrebno redovno i pojačano zalijevanje. Ali tokom jeseni i zime te iste biljke ulaze u fazu mirovanja u kojoj im nije potrebno tako mnogo vode. Ako imate mogućnosti smjestiti svoje zelene prijatelje na neko manje toplo mjesto s recimo 15 stupnjeva, večina bi biljaka na tome bila zahvalna, samo u tom slučaju smanjite zalijevanje. Višak vode u tlu, koju biljke ne transpipriraju intenzivno jer spavaju, može izazvati truljenje korijena.

Biljke u teglama je potrebno zaliti kada stavite prst u zemlju i ako je zemlja suha 2,5 cm u dubinu. Ako je pak vlažna, to isto ponovite kroz nekoliko dana. Predlažem zalijevanje jednom u tjednu, nek je to ponedjeljak ili koji drugi dan u tjednu kad se provjerava cvijeće.

Tegle zasađene biljkama  koje ne vole vlagu zalijevajte tek kada se sva zemlja osuši. Nikako češće od 1 u 14 dana. Posebno provjeravajte stanje ako tegla nema rupe za ocjeđivanje viška vode. Ako je zemlja na površini  (pravilo 1-2,5 cm) vlažna i nakon 14 dana nemojte zalijevati. Tu svakako vrijedi pravilo bolje zaboraviti nego prezaliti.

Zalijevajte posudama sa dugačkim kljunom, na taj način izbjeći ćete prolijevanje.  U slučaju da vam voda brzo prolazi kroz zemlju zalijevajte polako kako bi dali šansu zemlji da što više upije vlage. Ako ste zaboravili zaliti svoje sobne biljke, i ako se zemlja odvojila od posude, prije zalijevanja prstima vratite zemlju na mjesto jer u slučaju da odmah ulijete vodu ona bi samo prošla duž strana posude i ne biste ništa napravili.

 

Smrznuti, ali srdačni pozdravi iz IVE!

 

 

Zima je zimasta i baš ne idemo van

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)