Sobno cvijeće – sobni vrt
14. siječnja 2019.
Ako nešto volimo, želimo to poznavati!
7. ožujka 2019.
Sobno cvijeće – sobni vrt
14. siječnja 2019.
Ako nešto volimo, želimo to poznavati!
7. ožujka 2019.

Kako je zima baš zimasta u pravi vrt možete samo gledati. Da ugodite svojoj potrebi kontakta s Prirodom savjetujem njegovati  svoje sobne zelene prijatelje. Oni sad to zaista i trebaju. Uvjeti u prostorima gdje mi boravimo daleko su od idealnih za rast biljaka. Zato one mogu imati nekih problemčića.

Kao posljedica suhoga zraka može doći do sušenja lisnih vrhova, najprije u nježnih biljaka čiji  su listovi vrlo tanki. Nastala šteta ne može se popraviti, ali svakodnevnim orošavanjem biljaka  može se spriječiti daljnje sušenje. Da bi se poboljšao estetski dojam, osušene vrhove treba odrezati, ali ne tako da se škarama zadire u zdravo tkivo, nego se ostavi tanka granica suhoga.

Često se događa da početnici pretjeruju sa zalijevanjem misleći kako je svako žućenje ili  smeđenje listova znak da je biljka žedna. Posljedica je pretvaranje zemlje- komposta u razmočenu masu u kojoj nema dovoljno mjesta za zrak, koji je, jednako kao i voda , od životne vlažnosti za biljku. Statistike pokazuju da više sobnog bilja strada od previše nogo od premalo zalijevanja.

Puni smo priča o tome kako naši sustanari zelenog lišća pročišćavaju zrak koji onda mi udišemo. Da bi biljke u tome bile što uspješnije moramo im lisnu površinu održavati čistom. Čista lisna površina podržava dobru apsorpciju i konverziju svjetlosti. Ti su fotosintetički procesi od presudne važnosti za biljku.

Predlažem dvije mogućnosti: obična pamučna vlažna krpa ili suha antistatička krpa. Vlažna krpa važno je da je mekana tkanja, jer ju je nakon umakanja u vodu lako ocijediti. Potom će biti jednostavnije obrisati prašinu s duguljastih listova sanselverije, difenbahije, paprati ili fikusa uz obvezno podmetanje šake druge ruke ispod poleđine lista. Složena krpa pomno se povlači duž sredine i do zašiljena završetka lista, ali samo jednom na mjesec. Nemojte pretjerati i brisati lišće prečesto jer ćete oštetiti površinsku zaštitu na listu.

Antistatička krpa nije neka posebna krpa nego upravo ona koju koristite za brisanje prašine s ploha namještaja. Pokazala se jednako učinkovitom i za brisanje čestica prašine s listova  fikusa i i zamiokulkasa . Budući da se prije korištenja ne treba namočiti, izbjegnuta je mogućnost da na tamnozelenim listovima ostanu bijele mrlje od kalcificirane vode. Jednom na mjesec dovoljno je tom krpom nekoliko puta nježno prijeći po površini lista i tako s njega obrisati prašinu.

Gnojenje (prihrana) biljaka u zimskom periodu treba biti vrlo oskudna. Posegnite za tom mjerom jedino ako primjetite očite znakove izgladnjelosti. Češće sklanjajte rolete i zastore s prozora (bar kad je to moguće), da bi vaše biljke imale dovoljno svjetla za rast … i čekajte proljeće.

 

 

Srdačni pozdravi iz IVE!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)