Ljeto u punom sjaju!
5. kolovoza 2019.
Šarena jesen – Ukrasne trave
21. rujna 2019.
VAŠ VRT

Želi od Vas biti mažen i pažen, a Vama dobar i lijep.

Rujan je svakako mjesec kad je dobro podsijavati (obnavljati) stari ili zasnivati novi travnjak.
Travke iznikle u rujnu ulaze u zimu dobro očvrsnule da prebrode zimu i spremne za proljetnu zelenu simfoniju.

Dobra sjetva počinje izborom pravog sjemena. Kad, dakle, već sijete, odaberite najbolje sjeme. Jeftina mješavina ne može učiniti sve ono što može specijalno uzgojeno sjeme. Sjeme trave su najčešće mješavine koje se sastoje od 3 do 5 travnih vrsta (Engleski ljuj, Vlasulje i Vlasnjače...) od kojih je svaka zastupljena u nekoliko sorti, a svaka ima svoju ulogu u budućem travnjaku. Osnovne karakteristike (koje su nama važne za podizanje travnjaka) po kojima se trave međusobno razlikuju su: boja lista, gustoća pokrova, širina lista, brzina rasta i razvoja, otpornost na bolesti, sposobnost suradnje s drugim travama u zajednoci, veličina sjemena, apsolutna težina... . Prilikom slaganja mješavina mora se posebno voditi računa o apsolutnoj težini sjemena trave jer vrste sitnijeg sjemena imaju velik broj sjemenki u 1 g pa ih treba posijat manje za isti broj biljaka po kvadratnom metru.

U svijetu postoje veliki instituti koji se bave odabirom travnih selekcija najpovoljnijih karakteristika za određenu namjenu. Iskustva tih instituta i vlastitih istraživanja koriste renomirane tvrtke za proizvodnju i distribuciju sjemena koje će u određenim uvjetima dati najbolji mogući travnjak. Svaki proizvođač na kutiji (osim obaveznih podataka o sastavu i klijavosti) navodi i namjenu za koju je odrađena mješavina predviđena. Postoje mješavine za sjenovita i za pretežno sunčana mjesta, mješavine za sportske terene koje podnose mnogo gaženja ali i specijalne mješavine ukrasnih trava koje nisu predviđene za skoro nikakvo gaženje. Obratite pozornost na ta uputstva jer to može biti presudno za uspjeh zelenog tepiha.

Neke vrste i sorte brže niču, druge dobro popunjavaju donje etaže travnjaka, neke daju smaragdni odsjaj u zelenoj boji travnog tepiha... a neke četvrte bolje od svih podnose gaženje. Kombinacija ovih, i mnogih drugih karakteristika daje dobar travnjak.

Dobrog sjemena treba na istu površinu u samom startu, u sjetvi, posijati duplo manje nego lošijeg sjemena. Ali prave razlike dolaze do izražaja tek kasnije u njezi travnjaka. Lošije sorte brzo rastu u vis, daju veliku masu koju treba često kositi i skupljati, zbog osjetljivosti na bolesti dolazi do propadanja biljaka trave i nastajanja golih mjesta koja onda treba nadosijavati.

Ovisno o tome gdje sijete i što očekujete od Vaše zelene površine odabrat ćete i odgovarajuće, ali uvijek kvalitetno, sjeme.

Da budete zadovoljni svojim travnjakom, žele Vam u IVI!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)