Ljeto u punom sjaju – kamenjari
25. kolovoza 2020.
Sjetva travnjaka – načini sjetve
25. kolovoza 2020.
Ljeto u punom sjaju – kamenjari
25. kolovoza 2020.
Sjetva travnjaka – načini sjetve
25. kolovoza 2020.

Vaš vrt može biti romantično, zeleno mjesto!

Na kraju smo kolovoza. U rujnu dosijavamo i sijemo travnjake. U redu je da se za tako važan posao dobro pripremimo.

Lijepi zeleni travnjak ponos je svakog vrta i okućnice. Nijedan vrt, bez obzira na to koliko bio održavan, ne može izgledati uređeno ako ima zapuštene travnate površine.

Vrlo je rašireno mišljenje da lijep izgled travnjaka te gusta i bujna trava najviše ovise samo o dobrom odabiru mješavine sjemena i o redovitom održavanju. Bez obzira na to što i ovi elementi uvelike pridonose općem izgledu travnjaka, mnogo je važnija pravilna i temeljita priprema tla. Za lijep travnjak potrebno je pripremiti teren prije sjetve na taj način da se zemljište na kojem će se obaviti sjetva prekopa i dobro usitni da bi se stvorio fini površinski mrvičasti sloj debljine desetak centimetara. Potrebno je očistiti površinu od svih biljaka (korova ili nekog drugog bilja) mehanički - čupanjem korova ili kemijski - primjenom herbicida.

Teren za travnjak mora se isplanirati i izmjeriti jer će nam dobivena kvadratura biti temelj za izračunavanje količine sjemena, gnojiva, plodne zemlje, pijeska i vremena potrebnog za izvedbu i održavanje travnjaka. Pri planiranju zemljišta teren ne smije biti potpuno ravan već mora imati pad od najmanje 0,5 % radi nesmetanog otjecanja atmosferskih voda. Sve neravnine uklanjamo nasipavanjem ili rastiranjem zemljišta.

Zemljište se prekopava ručno ili kultivatorom, na dubinu od 10 cm za plodna humusna tla, 10-20 cm za teška, zbijena, glinasta tla. Sastav tla može se i popraviti. Tako se u pjeskovita tla dodaje treset, u glinena tla pijesak, a na vrlo tvrda i zbijena tla humusni sloj debljine 5 cm. Usitnjena zemlja se kasnije valja valjcima. Nakon valjanja površinski sloj zemlje se prorahli grabljama i ostavi da se slegne nekoliko dana.

Tjedan dana prije sjetve tlo je potrebno prihraniti mineralnim ili organskim gnojivima. Jedna od najčešćih pogrešaka koja uzrokuje loš izgled travnjaka je običaj da se zemlja prihranjuje neposredno prije sjetve trave i to stajskim gnojem koji nije dozreo. Naime, takav nedozreli gnoj sadrži vitalne sjemenke korova koje će u vrlo kratkom vremenu zakoroviti vaš travnjak. Da bi izbjegli takvu kontaminaciju zemljišta sjemenom korova nikako ne valja prihranjivati zemljište jednogodišnjim, već odležalim višegodišnjim stajnjakom. Zemljište je potrebno prihraniti posebnim gnojivom za travnjake 2-3 puta godišnje sa 10-20 g gnojiva na kvadratni metar. Preporučuje se upotreba mineralnog NPK gnojiva u formulacijama 8:26:26 ili 10:10:10.

Postoje i neke specijalne gnojidbene vragolije, kao što su gnojiva sa dugotrajnim i kontroliranim otpuštanjem hranjiva. Takva gnojiva otpuštaju hranjiva ne samo pod utjecajem vlage nego u igru ulazi i temperatura. Tako da zimi kad su potrebe biljaka manje ili nikakve i oslobađanje (i ispiranje, gubici) hranjiva budu minimalna.

Pozdravi iz IVE!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)