Sjetva travnjaka – priprema
25. kolovoza 2020.
Listopad pred nama – bit će lišća
24. rujna 2020.

Sjetva travnjaka - načini sjetve

Lijepi zeleni travnjak ponos je svakog vrta i okućnice. Nijedan vrt, bez obzira na to koliko bio održavan, ne može izgledati uređeno ako ima zapuštene travnate površine.

Kilogram sjemena dovoljan je za zasijavanje od 30-40 kvadratnih metara travnjaka, pri čemu posebnu pažnju treba obratiti na ravnomjerno raspoređivanje sjemena prilikom sjetve. Da bi to postigli potrebna količina sjemena dijeli se na dva dijela. Prvu polovicu sijemo u smjeru sjever-jug, a drugu u smjeru istok-zapad. Što ne mora biti apsolutno tako. Važno je samo da ta dva prohoda budu okomita jedna na drugi. Tako se greške u prvom prohodu bacanja sjemena popravljaju drugim bacanjem. Sjeme trave je vrlo lagano, pa za sjetvu odaberite suh i miran dan bez vjetra. Ruku kojom sijete držite nisko pri tlu i razbacujte sjeme što je moguće ravnomjernije, tako ćete gubitak sjemena smanjiti na najmanju moguću mjeru.

Postoje i razni mehanički i električni razbacivači sjemena koje koristimo na većim površinama. Na manjim, pogotovo rubnjacima okruženim površinama ručna sjetva može biti i kvalitetnija.

Sjeme nakon sjetve lagano zagrabljajte i povaljajte ili prijeđite šupljim valjkom (da se sjeme bolje priljubi uz tlo i da se osigura potrebna vlaga za nicanje). Nakon 7-10 dana pojaviti će se prve vlati. Ako ste sijali kvaliteno sjeme, ako ste se držali svih pravila struke kod sjetve i ako vam ptice nisu pozobale svo sjeme.Ta priča s pticama obično ne drži vodu. Greške su negdje drugdje, ali ako vam je lakše, možete okriviti i ptice.

Jedan od najefikasnijih načina obrane od ptica nakon sjetve je prekriti zasijane površine tamnom prozračnom tkaninom. To možete učiniti tako da tkaninu postavite direktno na zemlju ili oko budućeg travnjaka zabijte kratke kolce i na njih razapnete tkaninu tako da ona ne leži izravno na zemlji. Kod nas se to rijetko izvodi jer su obično uvjeti za nicanje dobri i mi imamo sve potrebno za nicanje trave, ali možete probati ako vam sjetva opetovano ne uspijeva. Kod tog postupka svakako svakodnevno provjeravajte nicanje ispod tkanine jer nju odmah nakon klijanja morate ukloniti.

Da budete zadovoljni svojim travnjakom, žele Vam u IVI!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

+ 26 = 36