Dom leptira – Buddleja
7. travnja 2021.
Gnojidba ukrasnog bilja
11. svibnja 2021.
 

Šareno proljeće!

Nije slučajno sada odabrana ova tema za vrtni razgovor. Toliko je cvijeća sada oko nas pokazalo svu raskoš Prirode da ih ljepotom nadmašiti mogu samo ranoproljetni izlasci sunca.

Cvjetovi su savršenstvo prirode. Ovolika eksplozija ljepote i mirisa otapa i najtvrđa srca. Jednostavno se ne može odoljeti raskoši maslačaka i igrama tratinčica. Volite ih, to će nam grijati srca kad opet dođe zima.

Postoji skoro isto toliko različitih oblika cvjetova koliko je različitih vrsta biljaka. I zaista, čitav sustav klasifikacije drveća ( i drugih vrsta biljaka) izgrađen je oko konstrukcije cvjetova. Cvjetovi magnolije grandiflore jedni su od najvećih cvjetova koji nastaju na drveću. U usporedbi s njima cvjetove lijeske nikad ne bismo nazvali cvijetom. Ali imaju istu, reproduktivnu, ulogu jer nose, istina odvojeno, ženske i muške reproduktivne organe.

Većina raznolikosti među cvjetovima uvjetovana je razlikama u oprašivanju. Cvjetovi koje oprašuju životinje nastoje biti veći od onih koje oprašuje vjetar. Oprašivanje vjetrom je uobičajeno u hladnijim sjevernim umjerenim područjima. Sve četinjače oprašuju se vjetrom, a većina ih proizvodi tako velike količine peluda da za vjetrovitih dana oblaci peludnog praha mogu ispuniti prostor oko njih.

Cvjetovi sadrže reproduktivne organe drveća. Neke vrste, kao što je ruža ili trešnja imaju muške i ženske organe u istom cvijetu. Druge, kao što je lijeska, imaju odvojeno muške i ženske cvjetove na istoj biljci. Treće pak na jednoj biljci imaju sam muške a na drugoj samo ženske cvjetove,kao tisa na primjer. Kombinacija koliko srce želi. Kao kompenzacija za drveća služe vjetar i kukci. Oni prenose polen (muški sp.) do ženskih spolnih organa na drugom cvijetu. Kad se on i ona (jajna stanica) spoje, nastane sjeme. Sjeme je novi život.

Sjemenke su sljedeći naraštaj drveća. Sadrže sve što je potrebno za stvaranje zrelog drveta praktično identičnog njihovim roditeljima. Sjemenke se pojavljuju u različitim oblicima; mogu se nalaziti u orasima, žirevima ili bobicama, ili mogu imati krila za pomoć raspršivanju putem vjetra. I onda ta nova bića odu od roditelja, jednostavno najčešće odlete i negdje prokliju, niknu, narastu, procvatu i daju novo sjeme. To je Život.

Cvjetni pozdravi iz IVE!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)