Sjetva travnjaka – sjeme
21. rujna 2019.
Drveće obojenog ili šarenog lišća
5. studenoga 2019.
Sjetva travnjaka – sjeme
21. rujna 2019.
Drveće obojenog ili šarenog lišća
5. studenoga 2019.
Nisu samo travke na travnjaku ukrasne trave.

Postoje i neke nove i sasvim drugačije travne krasotice - ukrasne ili ornamentalne trave. U svakodnevnom govoru skloni smo travama nazvati sve što se ne uklapa u sliku savršenog vrta, a nije travnjak koji godinama kosimo i njegujemo. Tako smo i za korov u našem vrtu skloni reći 'raste neka trava', a kad se ta ista 'trava' pojavi u travnjaku onda je to korov, a ne više trava. U jedno smo svi sigurni: kad se nešto nađe u našem vrtu zato što smo mi to željeli onda je to ukrasno bilje, ali kad je nepoželjno onda je korov. Upravo zato što među travama ima pravih krasotica s obzirom na izgled i boju lišća, formu busena ili izgled cvata, sve se češće u vrtovima sade ukrasne trave. Na tržištu je prisutno sve više vrsta i sorti ove zanimljive skupine bilja pa je pravo veselje, ali i umijeće, odabrati upravo one koje nam trebaju i koje će dati pravi efekt. Zato ih i zovemo ukrasne trave jer one to u osnovi i jesu.

Trave pripadaju familiji Poaceae, jednoj od najvećih biljnih obitelji. Oštrike su dio familije Cyperaceae, slične su travama ali su čvršće. Najpoznatiji predstavnik im je rod Carex.

Ukrasne trave lako je uzgajati, bile one jednogodišnje, travnate ili grmovite i dugotrajne poput 'pampas trave' (Cortaderia selloana). Za razliku od nekih bambusa , ukrasne trave nisu invazivne, a čak I one veličanstvene poput Miscanthus sp. Koja može poslužiti za krairanje živica, nisu problematične.

Gredice ukrasnih trava jako su popularne, lijepe su oku i oduševljavaju uši. Čak i najblaži povjetarac zašuška I pomakne njihove vrhove, što u vrt donosi nove kvalitete.

Trave često prizivaju ptice u vrt. Travno sjeme posebno vole zebe i vrapci. Ali ptice ne vole preguste nasade trava. I inače, pretrpane travnate gredice djeluju zapušteno pa ih treba svakih nekoliko godina razrijediti. Najbolje ih je u rano proljeće izvaditi iz zemlje, podijeliti busenove u više manjih i dio ponovno zasaditi a dio podijeliti prijateljima. Uvijek kad radite s travama nosite rukavice, pogotovo pampas trava i ostale visoke trave imaju oštro lišće kojim se možete porezati.

Lijepa je sadnja visokih trava u šljunčani vrt, gdje njihove uspravne stabljike stepskih boja daju prirodni kontrast mirnoći kamenih oblutaka.

Mnoge su trave idealne za sađenje u posude. Lijep su ukras terasama, stepenicama i krovnim vrtovima. Glavni zadatak njege trava u posudama je redovito zalijevanje. Zvuči jednostavno ali nije. Ponekad je za vručih ljetnih dana potrebno pogotovo manje posude zalijati i u jutro i navečer. Ako se kompost ozbiljno osuši, bolje ga je namočiti cijelog u veliku posudu s vodom da nabubri I onda ocijediti. Ako to nije moguće, zalijevajte ga nekoliko puta uzastopce da upije potrebnu količinu vode. Zalijevanjem ne treba ni pretjerati jer trave ni to ne vole. Trave su stepske biljke. Tako ih i njegujte.U jednom miješanom nasadu između cvjetova i boja raznih drugih drvenastih i zeljastih vrsta pravi su izbor. Izgledaju kao trave, cvjetaju i spadaju u porodicu trava. Listovi su im fine teksture i nerijetko imaju zlatne ili bijelo-srebrne šare. Njihovom upotrebom možemo formirati elegantnu i vrlo rafiniranu kompoziciju.

Šarenu jesen žele Vam u IVI!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)