Ljekovita moć sobnog bilja
20. studenoga 2020.
Sobno bilje ukrasnog lišća
16. prosinca 2020.

SADNJA VOĆAKA

Jesen je vrijeme kad nam mora biti i hladno i vlažno i sivo ... Red kiše, red magle pa red vjetra između par crtica Sunca.

Mjesec studeni je dobro vrijeme za sadnju svega drvenastog bilja. Posebno to vrijedi za sadnice golog korijena kakve su sadnice voćki. Voćke se u pravilu proizvode kao jedno i dvogodišnje cijepljene sadnice veličine 1,5 do 2 m. Nabaviti se mogu od sredine studenog, a saditi, ako uvjeti dozvoljavaju, sve do proljeća. Da se prisjetimo kako se sade sadnice drveća koje su u rasadniku izvađene bez grumena zemlje. Korijen im je goli i zato posebno treba paziti da kod premiještanja (vađenja, kupovina, prijevoz, istovar) ove sadnice nikad ne ostanu dulje vrijeme izložene suncu, mrazu ili vjetru koji bi izazvali isušivanje mlađih dijelova korijena.

Ako tlo u Vašem vrtu nije duboko obrađeno (rigolano ili nasipano) rupe za sadnju iskopajte tjedan do dva prije planirane sadnje. Stara je preporuka da se, ako niste rigolali, jame kopaju 100x100 cm. To će reći 1 m3 po svakoj biljci. Uzimajući u obzir fizičku kondiciju današnjeg čovjeka, sad su za prosječnu vrtnu zemlju i prosječnu voćnu sadnicu, kod hobi sadnje, dozvoljene redukcije sve do veličine 50x50 cm.

Kod sadnje biljci orežite krošnju na 2/3 veličine, a korijenu odrežite predugačke i oštećene dijelove. Korijen sadnice prije sadnje dobro je barem sat vremena namakati u vodi ili blatnoj kaši. Kolac za učvršćenje biljke obavezan je i zabada se u čvrsto dno jame za sadnju prije postavljanja sadnice. Učvršćivanje posađene sadnice značajno poboljšava primitak. Ako zaštitimo nadzemni dio sadnice od naginjanja, korijen će brže učvrstiti biljku jer joj neprestano pomicanje pod udarima vjetra neće kidati mlade korjenčiće.

Na dno jame za sadnju možete staviti mješavinu zemlje i treseta ili zemlje i komposta, i na to čistu zemlju, pa onda korijen sadnice. Ako upotrebljavate stajski gnoj, koji obično nije dovoljno star i fermentiran, bolje ga je staviti gore, nakon što smo već korijen zasipali običnom zemljom. Korijen biljke nikako ne smije doći u neposredan dodir s gnojivima, posebno mineralnim. Od mineralnih gnojiva upotrijebite neko s niskim sadržajem dušika.

Sadnicu voćke (i večine drugog cijepljenog drveća) postavite na sadno mjesto tako da cijepljeno mjesto bude oko 10 cm iznad razine tla. Kad je biljka posađena učvrstite je za kolac širokim vezivom u obliku osmice. Oko sadnice od preostale zemlje formirajte zdjelu za zalijevanje i po mogućnosti malčirajte bar 50-60 cm uz biljku. Zalijevanje nakon sadnje obavezno je bez obzira koliko je zemlja vlažna u toku sadnje. Zalijevanje mora biti obilno, 20 - 50 l po biljci. Kod sadnje upotrijebljena voda prvenstveno služi da pomogne slijeganju zemlje uz korijen biljke. Nemojte žaliti truda kod sadnje. Na kraju dodajte svakako tri snopa ljubavi i zamislite grane opterečene zrelim plodovima. Koliko ljepše i pažljivije posadite svoju voćkicu, toliko će slađe voće biti. Zamislite : Samo Vaše jabuke i plodovi koje će Vam one dati.

Sretno u sadnji voćaka!


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/vrtnicentariva/public_html/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 286
Vrtni centar Iva

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

8 + 2 =