SADNJA DRVEĆA – Izbor, nabava i priprema sadnica

Jesen je uvod u zimu
23. listopada 2021.
Božikovina – Ilex
27. prosinca 2021.
Jesen je uvod u zimu
23. listopada 2021.
Božikovina – Ilex
27. prosinca 2021.

Definitivno počinje hladniji dio jeseni. Ples otpalog lišća s južnim vjetrom izmjenjuje se s tužnim maglama koje zovu zimu. A mi smo tek isplanirali vrt i pripremili jame za sadnju. Sad se moramo pozabaviti sadnicama. Došli smo u vrtni centar, imamo popis biljaka koje želimo posaditi i trebamo nabaviti sadnice. Izgleda jednostavnije nego radnje koje smo do sad obavili. A baš i nije tako. U ovom svijetu sadnica ima ih svakojakih. Ima ih velikih i malih, sa sličicom i bez nje. Skupljih i jeftinijih. Ima ih u loncima, izvađenih iz zemlje s grudom zemlje oko korijena i bez te grude (bale) zemlje.

U ovo novembarsko hladno i vlažno vrijeme nije problem posaditi i ove posljednje, sadnice golog korijena. Tako se obično prodaju voćne sadnice i mlado bjelogorično drveće. Mladim bjelogoričnim drvećem smatramo sadnice do otprilike, veličine 16/18. Ovo 16/18 je opseg stabla u centimetrima na 1 m visine. Vađenje biljaka s grudom zemlje oko korijena i transport ovakvih sadnica značajno je skuplje od manipulacije sadnicama golog korijena. Naravno da prijevoz i skladištenje (trapljenje) biljaka golog korijena mora biti maksimalno odgovorno izvedeno pa i vi takve sadnice morate posaditi čim prije nakon nabavke. Najbolje je da u roku nekoliko sati korijen iz trapa prenesete i posadite u svoj vrt. Kako god pažljivo radili za četinjače je primjerenija presadnja s baliranim korijenom.

Za koju ćemo se varijantu odlučiti ovisi o vrsti i veličini sadnice koju želimo posaditi i raspoloživoj radnoj sanzi u odnosu na količinu bilja koje se sadi. Naravno da i cijena u toj odluci igra određenu ulogu. Sadnice u loncima obično su višestruko skuplje nego sadnice golog korijena.

Priprema sadnica za sadnju obuhvaća pripremu korijena i pripremu nadzemnog dijela. Sadnice koje su rasle u posudi vrlo često imaju korijen 'omotan' - savijen oko unutarnje stijenke posude. Takav korijen treba nakon skidanja posude odmotati, i po potrebi, skratiti.

Balirani korijen najčešće je zaštičen nekom tkaninom i, za veće sadnice, žičanom mrežom. Ako je tkanina od prirodnog materijala (juta ili sl.) onda je ne trebamo skidati jer će se ona već prve godine pod utjecajem vlage i mikroorganizama u tlu razgraditi. Ne skidaju se ni žičane zaštite koje se stavljaju oko većih bala jer one također brzo korodiraju i raspadaju se. Sintetičke mreže pak treba skinuti jer su u tlu jako postojane.

Za goli korijen je bitno da nakon vađenja iz trapa nikako ne bude izložen suncu ili vjetru. Takav korijen sadnica treba prije sadnje dobro pregledati i odrezati oštrim škarama sve oštećene ili preduge korijene. Nakon toga se moči u blatnu kašu ili smjesu zemlje, balege i vode da se dobro napije vode. Postoje i specijalni gelovi u koje se može umočiti korijen da bi bolje primao vlagu.

Bjelogoričnom drveću prije ili neposredno nakon sadnje obavezno je smanjiti nadzemni dio najmanje za jednu trećinu. To se radi zato što smo i korijen kod vađenja značajno smanjili pa ako ostavimo nadzemni dio (krošnja, grane) u obimu kakav je bio prije presadnje, ovaj smanjeni korijen će ga u idućoj sezoni vrlo teško snabdjevati potrebnom vodom i hranjivima. Ovo smanjenje krošnje kod četinjača obično ne radimo jer bismo im narušili oblik rasta.

Da posadite što više drveća, žele vam u IVI!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)