Jorgovani – orezivanje
20. svibnja 2020.
Biljke otporne na sušu
19. lipnja 2020.

Različite vrste tla

Jeste li ikad razmišljali kako je biti biljka? Korijen ti je stalno u zemlji. Tu trebaš izvuči vodu i hranu a trebaš i disati. Što ako jednostavno ne ide? Nema vode ili nema zraka. Ako si biljka ne možeš se jednostavno dići i otići na drugo mjesto.

Može to biti zbog našeg tipa tla! Svaki vrt ima malo drugačije tlo ovisno o tome gdje živimo. Mnoge biljke jednostavno se ne mogu nositi s ekstremnim uvjetima koje neka tla daju. Zato je važno ocijeniti tlo prije sadnje. Također je dobra ideja da razmotrite pH tla (kiselost ili lužnatost) jer će i to utjecati na određene biljke.

Vrsta tla (tekstura) određena je postotkom gline, mulja i pijeska koji sadrži. Ova tri sastojka tvore "tlo", barem onaj njegov mineralni dio. Od njihovog međusobnog odnosa ovisi kakvo će biti vaše tlo.

Glinena tla sadrže puno sitnih mineralnih čestica koje smanjuju prostor zraka u tlu. To uzrokuje da tlo zadrži vodu i postane lako zbijeno. U vlažnim uvjetima prepoznat ćete glineno tlo jer će biti ljepljivo, teško i lako ga možete oblikovati u neki oblik kad ga se utrlja između prstiju. Takvo tlo tijekom ljeta postane tvrdo i teško se obrađuje. U suhim uvjetima često se na takvoj zemlji otvore i nekoliko centimetara široke pukotine. Osim teških vodo'zračnih odnosa ove zemlje su vrlo plodne, ali zahtijevaju poboljšanje kako bi 'otključali' hranjive tvari za biljke. Ta poboljšanja prije svega se odnose na često rahljenje, strogu zabranu svih radova i gaženja u vlažnim uvjetima i dodavanje pijeska i organskih gnojiva.

Ilovača je mješavina tla koja je idealno sredstvo za uzgoj biljaka. To je zapravo kombinirano tlo, obično jednakih dijelova gline, mulja i pijeska. Ova tla imaju prednosti svake od njih s malim nedostacima. Ilovasta tla su prilično gusta, imaju dobra svojstva zadržavanja vode i hranjivih tvari, a izvrsni su za uzgoj cvjetnica koje trebaju puno vode ali i zraka. Ona se nalazi na pola puta između glinenog i pješčanog. Ilovasto tlo najčešće sadrži više hranjivih tvari i humusa nego pjeskovito, ima bolju propusnost i protočnost od muljevitog i pogodnije je za obrađivanje od glinenog tla. Ovo se tlo smatra idelanim za vrlarenje jer sadržava hranjive tvari i vlagu i zrak u dobrom odnosu.

Pjeskovita tla imaju najkrupnije čestice (do 1000 puta veće od gline) i vrlo se lako premještaju zbog velikih zračnih prostora između čestica. Možemo reći da smo u vrtu na pjeskovitoj zemlji kad ćemo odmah nakon kiše moći kopati bez da nam se zemlja lijepi. Pjeskulju vrlo tešo možemo oblikovati u neki oblik. Iako je lako raditi i kultivirati, pješčana tla imaju lošu plodnost jer se hranjive tvari jednostavno isperu a voda se brzo procijedi i biljke ostanu bez vode. Ako mu dodamo organskih gnojiva pijesak postaje vrlo dobro mjesto za život biljaka.

Bez obzira na vrstu tla, dobro je svake godine unjeti puno organskih tvari radi poboljšanja ili održavanja strukture tla. Organska tvar pomoći će drenažu na glinenim i ilovastim tlima i pomoći zadržati više vode na pjeskovitim tlima. Poboljšati će plodnost bilo koje vrste tla.

Budimo dobri, mislimo zeleno!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)