Multi-stablo: stablo ili grm?
20. svibnja 2020.
Jorgovani – orezivanje
20. svibnja 2020.
Multi-stablo: stablo ili grm?
20. svibnja 2020.
Jorgovani – orezivanje
20. svibnja 2020.

Raj za leptire

Tko ne voli leptire? Oni su simbol ljepote, nježnosti, slobode i krhkosti. Onako šareni, predivnih boja, baršunastih krila ... nitko ne voli misliti o tome da su im prethodnici gusjenice.

Da bi privukli leptire u svoj vrt prvo što morate napraviti je osigurati hranu za leptire. Iza toga ide sklonište od nepovoljnih vremenskih uvjeta i grabežljivca, mjesto za odlaganje jaja i okoliš koji nije zagađen.

Leptire treba zaštiti od vjetra, vole obitavati na livadama, dok se neki skrivaju u polusjeni. Treba im osigurati biljke koje su bogate nektarom , te lišćem gdje mogu i odlagat jajašca. Tu smo sad. Znate da leptiri nastaju iz kukuljica a kukuljice od gusjenica? Te gusjenice , to je ono što u vrtu baš ne volimo, ali bez njih nema leptira. Možda da gusjenice žive kod susjeda a leptiri kod nas?

Gusjenice se hrane lišćem, pa ako vidite štete na listovima nemojte odmah prskati insekticidima. To je onaj zadnji uvjet, da okoliš bude nezagađen. Krila leptira su osjetljiva, tako da oni cijene skloništa od vremenskih neprilika i grabežljivca. Stoga nemojte svoje vrtove držati previše urednim, možete napraviti divlji kutak za gusjenice leptira. Tako bi povećali broj leptira u vašem vrtu. Imajte na umu da različite vrste leptira privlače različite biljke.

Možete napraviti i kućice za leptire, kao npr. Pticama, ali sa manjim utorima gdje mogu ući samo leptiri. Tu leptiri mogu odmoriti i zaštićeni su od kiše, grabežljivca i vjetra. Leptiri trebaju i vodu, vole plitke lokve vode sa blatom i pijeskom. Oni će usisati vodu sa slamčastom cijevi za hranjeje. Neki leptiri vole ćak i voće, pa slobodno bacajte staro voće u vaš vrt. Moždaneće biti zgodno razbacati ga po travnjaku, ali na nekom zaklonjenom mjestu neće smetati pogledu. Leptiri imaju dobar osjećaj za miris (preko svojih antena) i tako su mirisni cvjetovi omiljeni. Leptiri se reproduciraju polaganjem jaja na listovima biljaka domaćina leptira, tako da je najbolje ako odmah ne uklonite istrošene listove jer ćete tako ukloniti i jaja leptira.

Sadnjom određenih biljnih vrsta možete povećati broj leptira u vrtu. Leptiri se često motaju oko budleja, ljetnog jorgovana. Budleia davidii, ljetni jorgovan zove se još i leptirov cvijet. Obično se uzgaja kao grm. Neki kultivari ustaju niski (60-80 cm B. Davidii Nanao Blue) ali ih večina raste 2-3 m visoko. Boje cvijeta su najčešće lila jorgovanske ali mogu biti i bijele, ljubičaste, pink i vinski crvene. Osim lijepog slatkastog mirisa za privlačenje leptira zaslužno j i vrijeme cvatnje. Cvate usred ljeta dugim klasastim cvatovima na vrhu snažnog jednogodišnjeg izbojka.

Budite dobri, volite leptire, to je bar lako!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)