Božićna drvca
8. prosinca 2019.
U rano proljeće sadi se drveće
23. veljače 2020.
Božićna drvca
8. prosinca 2019.
U rano proljeće sadi se drveće
23. veljače 2020.
 

Mi se proljeću veselimo.

Siječanj je svima naporan i dug mjesec. Ali mi ga ljubitelji zelenila najteže proživljavamo. U prosincu još pamtimo jesenske radosti, u veljači već osluškujemo prve pupove, ali siječanj je totalno zimski. Pupovi su divni vjesnici proljeća i zelena tajna Prirode.

Čak i zimi kad listopadno drveće pokazuje samo gole grane, drvo se može prilično sigurno raspoznati po obliku, veličini, boji i rasporedu pupova na grančicama.

Nasuprotni pupovi raspoređeni su na granama u parovima, sa obje strane grančice, točno jedan nasuprot drugom. Najtipičniji predstavnici ove skupine su drijenovi, javori i jaseni. Tri najznačajnije vrste jasena kod nas međusobno se jako lako raspoznaju po pupovima. Kod običnog bijelog jasena (Fraxinus excelsior) oblik i položaj pupova može ovako opisati: pupovi su nasuprotni ili koso nasuprotni, razlikuju se vršni i postrani. Ljuske pupova su crne, velike , trbušaste, gusto pustenaste. Vršni pup je veći od postranih, do 1 cm velik, malo spljošten, kratko piramidalan, pokriven s dva para nasuprotnih ljusaka, često se uz njega nalazi prvi par postranih pupova. Zvuči jako komplicirano, ali ako upamtite samo boju ljusaka pupa (crna) to će vam mnogo pomoći u razlikovanju ovog jasena i njemu sličnog poljskog jasena koji ima svjetlosmeđe pupove.

 

Pokušat ćemo sad ovako stručno opisati pupove dreneka (Cornus mas). Pupovi su mu nasuprotni a razlikuju se lisni i cvjetni. Lisni pupovi su zelenkasti do smeđi, prileglo dlakavi, dugačko ušiljeni, nisu pokriveni ljuskama. Vršni pup je malo veći od postranih, spljšten, izduženo jajast. Postrani pupovi priklonjeni uz izbojak, jajasti, s unutrašnje strane ravni, s vanjske malo izbočeni.

Cvjetni pupovi dreneka nalaze se na vrhovima kratkih izbojaka, na kratkim stapkama s ljuskastim listićima, obrnuto jajasti do kuglasti, kratko ušiljeni, veći od lisnih, pokriveni s dva para puptenastih, zelenkastosmeđih ljusaka.

Izmjenični pupovi su drugačije razmješteni. Oni se javljaju izmjenično na različitim stranama grančice. Tipični predstavnici ovakvog rasporeda su bukva i vrba. Pupovi vrbe su općenito dulji i tanji od bukvinih.

 

Pupovi magnolija su vrlo osobiti i lako prepoznatljivi po njihovom pokrovu od sitnih dlaka. Pupovi magnolije su jedni od najdužih pronađenih na drveću. Pupovi hrasta se na grančici pojavljuju gotovo nasumično, no uvijek s kiticom pupova na vrhu. Trešnje također primjenjuju ovaj kitičasti pristup.

Kad dođe proljeće pupovi se otvaraju a listovi i/ili cvjetovi počnu izlaziti. Za sve vrste drveća i grmlja poticaj za ove radnje je povećanje temperatura i količine svjetlosti. Svaka pojedina vrsta ima svoju točku poticaja, koja je obično određena njihovim zemljopisnim porijeklom. Vrste koje su porijeklom iz hladnijih područja, kao što su breza ili vrba, razvijaju pupove ranije od vrsta poput divljeg ili pitomog kestena. Breza instinktivno zna da su ljeta u sjevernoj Europi relativno kratka pustolovina, a to traži da se čim prije izvuče iz razdoblja mirovanja. Kesten pak instinktivno očekuje dugo mediteransko ljeto, pa se manje žuri. Kad pak se odluči za akciju, njegovi će se veliki ljepljivi pupoljci otvoriti u roku tri dana.

Budite dobri , volite biljke.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)