Gnojidba ukrasnog bilja
11. svibnja 2021.
Vrtne topiary forme
11. lipnja 2021.
 

Penjačice

Penjačice nose neke od najljepših cvjetova. Ne zna se jesu li ljepši složeni cvatovi pasiflore ili profinjeni lančići glicinije. Mnogi njihovi cvjetovi poput kozje krvi( Lonicera), mirisne grahorice (Lathyrus odoratus) imaju mirise koji na značajnu udaljenost prožimaju zrak.

U oblikovanju, jedan od najočiglednijih načina osiguravanja visine okomiti je uzgoj penjačice zbog stvaranja pozadine ostalim, nižim biljkama prednjeg plana, premda se penjačice mogu upotrijebiti i na razne ostale maštovite načine.

Uzgajane uz samostojeće potpornje mogu oblikovati žive zaklone koji osiguravaju privatnost i vjetrobrane, ili vizualne i fizičke barijere između površina u vrtu. Sve se to može postići uz minimalno iskorištavanje širine prostora, što nam je ponekad od iznimne važnosti kad nam je prostor koji želimo zaštititi uzak. Uzgajaju li se na stablima ili stupovima i piramidama penjačice mogu stvoriti veličanstvenu žarišnu točku, a na lukovima uokviruju pogled. Na pergolama penjačice djeluju kao element za stvaranje sjene, povezujući različite dijelove vrta, a upotrijebite li mirisnu biljku za prikrivanje vrtne sjenice, osigurat ćete i miris i osamu za tiho razmišljanje. Kada prekrivate zidove i građevine, penjačice mogu upotpuniti toplinu ciglenih ili kamenih zidova ili im omekšati stroge linije, dok su one najbujnije nezamjenive za skrivanje najneuglednijih vrtnih struktura. Bez potpornja, mnoge se penjačice granaju po tlu i kada se pričvrste uz koljenca, ukorijenit će se tako da razviju gusti pokrivač tla. Tako snažno vodoravno oblikovanje privlači pogled.

Zimi ili rano na proljeće na svoje dolaze arhitektoski oblici penjačica, poput glicinije. Pogotovo kad su malo starije glicinije (Wisteria sinensis) očarat će nas svojim jakim, elegantno svinutim stabljikama jednako kao i prekrasnim grozdovima plavo-lila ili bijelim cvjetovima u proljeće.

Najraniju cvatnju od penjačica ima zimski jasmin (Jasminum nudiflorum) čija se limunžuta boja cvijeta može uspješno natjecati s onom u jaglaca ili narcisa. Puzavi je to poluzimzeleni grm, dugih zelenih grana, obično raste uza zidove i rešetkaste potpornje, visine i širine oko 3 metra. Listovi su tamnozeleni, sjajni, veličine 2,5 cm, na nižim temperaturama ponaša se kao listopadna biljka, dok u toplijim krajevima lišće ostaje na granama. Cvijet je svjetložute boje, 2-3 cm širok, bez posebnog mirisa. Ne može se unaprijed predvidjeti vrijeme početka ni vrhunca cvjetanja, jer je pod vrlo snažnim utjecajem vremenskih prilika, ipak okvirno: cvate od siječnja do travnja i unosi boju u zimske mjesece i rano proljeće. Cijena koju plaća za tako ranu cvatnju je gubitak mirisa, on je jedan od rijetkih predstavnika roda jasmina koji nema snažan miris.

Kad cvate jasmin cvatu i visibabe, jaglaci i narcise. Nemojte ih trgati. Mislim na divlje proljetnice. Ostavite ih u šumi, u jarku ili na nasipu. Nećete vjerovati, ali njima je tamo dobro. Još nismo čuli visibabu koja priča kako je na 'zapadu' bolje nego kod nas. One vole živjeti gdje su rođene, tamo daju najbolje od sebe.

Lijepi pozdravi iz IVE!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)