Bonsai forme
8. studenoga 2018.
Borovi
4. prosinca 2018.
Bonsai forme
8. studenoga 2018.
Borovi
4. prosinca 2018.

Cice-mace (Salix caprea) spadaju u golemu porodicu vrba (Salicaceae) koja obuhvaća tristotinjak vrsta drveća, grmova i polugrmova. U Međimurju je autohton velik broj vrsta vrba. Posebno su bogati vrbama tereni uz naše rijeke Muru i Dravu. Prema uvjetima staništa ove biljke nisu zahtjevne. Vrbe vole vodu i puno svjetla. Zato uz topole i johe predstavljaju pionirske vrste koje prve naseljavaju terene koji su iz bilo kojih razloga ostali bez vegetacije. U svrhu boljeg rasprostiranja proizvode velike količine sjemena koje vjetar, jer je opskrbljeno pahuljama, raznosi u svim smjerovima. Sad već jesmo tako dobri botaničari da znamo da je za nastanak sjemenke neophodno prethodno postojanje cvijeta. Cvjetovi vrba su vrlo sitni i skupljeni su u cvatove – mace. Cvjetovi i cvatovi vrba su jednospolni a biljke dvodomne. To znači da su na nekim biljkama samo muški a na drugim samo ženski cvjetovi. Najljepše su mace na muškim vrbama, jer njihove cvatove krasi žuta prevlaka koju čine prašnici s puno polena. Plodići i sjeme nastaju samo na ženskim biljkama.

Pendulasta cica-maca je cijepljenjem uzgojen ukrasni kultivar vrbe ive (vibe, cice-mace) povijenih grana, koji već dugo osvaja naše vrtove: Salix caprea ‘Pendula’.

Mislim da ne postoji ljubitelj prirode koji ne voli cice-mace i koji ne bi volio jedan takav grm u svom vrtu. To ne bi trebao biti problem. Vrbe proizvode puno sjemena. Problem je što onda ne znamo da li će nam niknuti muška ili ženska biljka. Ženske su biljke stari međimurci zvali ‘vibec’, to dođe kao muško od viba. Što je sasvim krivo, jer su te neinteresantne biljke zelenih ‘maca’ ženske i trebalo bi ih zvati ‘vibe’. Apsolutno je tu nevažno kako se zovu,  ali mi još imamo problem s razmnožavanjem.

Želimo lijep grm žutih cvatova (maca). Vrbe se bar lako zakorjenjuju iz grančica. Čak i kolci zabijeni za stupove plota znaju potjerati korjenje. Ali ne i vrbe ive. Ova se vrba vrlo teško razmnožava iz reznica. U prirodi se samozasijava – nove biljke nastaju iz sjemena. U hortikulturi, gdje želimo biti 100% sigurni što ćemo dobiti, jedini siguran zahvat je cijepljenje. Iako ni taj način nije jednostavan, preporuča se za razmnožavanje ovog krasnog grma – malog drvca.

Uvjeti uzgoja su vrlo jednostavni. Vrbe su vrlo skromne biljke. Snači će se u svakom okruženju i uvjetima uzgoja. Ne trebate pretjerivati s gnojidbom i kad nastupi suša sjetite se zaliti ih i to je sve.

 

Pozdravljaju Vas iz IVE!

 

WEB SHOP

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)