Bambusi u Vašem vrtu
22. lipnja 2019.
Sjetva travnjaka – sjeme
21. rujna 2019.
Bambusi u Vašem vrtu
22. lipnja 2019.
Sjetva travnjaka – sjeme
21. rujna 2019.
Zalijevanje je ljeti jedna od najvažnijih mjera njege vrta.

Voda je osnovni medij života. Ona poboljšava fizičke osobine tla, voda je otapalo i nositelj hranjivih sastojaka i jedan od glavnih aktera fotosinteze. Da bi se postigli optimalni uvjeti za vrijeme vegetacije, za lijep izgled vrta, pogotovo ljeti potrebno je osigurati dovoljne količine vode. Travnjak je znatno zeleniji, drveće i grmlje su gušće forme a cvijeće ostaje duže u cvatu. Početak navodnjavanja se može odrediti na nekoliko načina:

prema fiziološkim promjenama biljaka,
prema izgledu biljke,
prema turnusima navodnjavanja,
prema kritičnom razdoblju biljke za vodu,
prema fiziološkim promjenama biljaka,
prema procjeni vlažnosti tla
i prema stanju vlažnosti tla.

Navodnjavanje pretoplom ili prehladnom vodom može izazvati kod biljke temperaturni šok. Odnos topline biljke i topline vode, razlika, ne bi smjela biti veća od 10 stupnjeva. U ljetnim mjesecima najbolje je biljku navodnjavati u jutarnjim i večernjim satima, a može i noću. Najpogodniji su jutarnji sati za navodnjavanje zbog nižih temperatura i jer biljka bolje iskorištava vodu i isparavanje je slabije. Biljku nije dobro zalijevati po listovima da se ne potiče razvoj bolesti. Obrok navodnjavanja ovisi o dubini i osobini supstrata i trenutnoj vlažnosti tla . Kod tog posebnu pažnju molim posvetiti vrsti biljaka koju zalijevate. Drveće ima dubok korijen i njega zalijevamo rjeđe ali većim količinama vode da ona dospije do dubljih slojeva tla gdje je smješteno korijenje.

Najkvalitetnija voda za navodnjavanje je kišnica ili koja druga meka voda. Ako nije dostupna bit će dobra i normalna voda podzemna voda (hidrofor) ali tu posebno pazite na vrijeme zalijevanja jer je hladna.

Vrt možemo zalijevati na više načina:

kanta za vodu,
cijev za vodu i raspršivač vode,
prskajuće cijevi,
cijevi iz kojih polako curi voda
i sustav za navodnjavanje kap po kap.

Ovo zalijevanje kap po kap je posebno zgodno jer natapa polako i strogo ograničeno područje. Sporost dodavanja vode omogućuje postepeno temperaturno prilagođavanje koje smanjuje temperaturni šok.

Biljke u teglama su posebna priča za zalijevanje. Predlažem da kod sadnje dodate nešto hidrogela koji znatno povećava kapacitet supstrata za vodu. Tako nije potrebno višekratno dnevno zalijevanje. Kuglice gela se nakon zalijevanja napiju vode i onda tokom dana otpuštaju potrebne količine.

Srdačni pozdravi iz Vrtnog centra IVA!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)