Vaš vrt može biti romantično, zeleno mjesto!
24. srpnja 2020.
Sjetva travnjaka – priprema
25. kolovoza 2020.

Ljeto u punom sjaju!

Ispucali smo i ovaj lijepi praznik iza nas. Tako nekako na vrtlarske meditacije potrošimo sve praznike. Možda je vrijeme da počnemo malo razgovarati o jeseni pred nama? Mogli bismo isplanirati akciju sjetve novog travnjaka pred kućom. U rujnu je pravo vrijeme za tu vrstu radova. Ali još ne. Imamo još ljetnih tema za raspraviti.

Možemo uživati u pogledu na svoj kamenjar. Kako je ljeto bilo pakleno a mi se baš nismo pretrgli od zalijevanja, kamenjari su obično u ovo doba godine zaista kamenite goleti. Preostale su samo najotpornije biljke, kao što su:

Čuvarkuća (Sempervivum); Teško je pronaći manje zahtjevnu biljku od čuvarkuće. Njezin latinski naziv u prijevodu znači "uvijek živući'; što označava svojstvo ove biljke da preživi veoma nepovoljne životne uvjete - sušu, mraz, siromašno, kamenito tlo. Njihove rozete listova mogu biti različitih boja (svjetlo do tamnozelene, crvene, sivo-smeđe, crne) i veličina (l - 25 cm), gole ili prekrivene rijeđim ili guščim dlačicama. Jedino što ovim biljkama smeta to je prevelika količina vlage, naročito u zimskim mjesecima, pa supstrat u koji ih sadimo treba biti jako dobro dreniran, što je najčešće potrebno i svim ostalim biljkama koje sadimo u kamenjar. Vrlo se lako razmnožava rozetama mladih biljčica koje potjera matična biljka.

Žednjak (Sedum) bi trebalo značiti netko tko je stalno žedan. Iskreno zvuči to kao da ne podnosi sušu, ali ne, to su biljke koje vrlo dobro podnose sušu i mogu rasti u vrlo skromnim uvjetima zemljišta. Postoji veliki izbor vrsta seduma koje su prikladne za sadnju u kamenjaru. Ovisno o vrsti, biljke cvatu od svibnja do rujna, a njihovi mesnati listovi, kao i njihovi cvjetovi, vrijedan su i vrlo dekorativan ukras svakog kamenjara.

Jastučasti plamenac (Phlox subulata) je puzava trajnica, trajno zelenih listova, koja obilno cvate sitnim lijepim cvjetovima u travnju i svibnju. Vrlo je dekorativna tijekom cijele godine, a voli sunčani položaj i dobro drenirano tlo.

Puzava sadarka (Gypsophila repens) sigurno je jedna od najljepših biljaka za kamenjare i alpinume. Visoka je 15- 20 cm, a njene polegnute stabljike nose mnogobrojne bijele, roze ili bijelo-ljubičaste cvjetove koji cvatu u svibnju i lipnju. Dobro podnosi sunčane položaje i suho do umjereno vlažno tlo.

Ako u svom kamenitom carstvu imate neku od gore spomenutih trajnica onda vam sad kamenjar ipak nije golet.

Uživajte u vrtu ovog ljeta, zaslužili ste!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)