Kuglasto, stupasto i pendulasto drveće!
12. listopada 2023.
Kuglasto, stupasto i pendulasto drveće!
12. listopada 2023.
 

Sviđa nam se ovako ljeti, iz ugodne hladovine, neobavezno naklapati o trajnicama. Što kažete na kombinaciju agava i lažni suncokret? Opake trnove na vrhu agavinih listova stavite na sigurnu udaljenost od staza i mjesta gdje se igraju djeca, a vizualnu prijetnju ublažite razigranim žutim cvjetnim glavicama Heliopsisa.

 

Agava, kako može pohranjivati vodu u listovima i zadebljalim dijelovima stabljike, može izdržati velike suše te je zgodna otporna biljka za ljetne mjesece. Postoji nekoliko vrsta, gdje su listovi obično zeleno žute boje. Jedna od najzanimljivijih vrsta je Agava americana Striata, listovi su joj usko išarani žuto bjelim bojama, i Agava americana Variegata, listovi su obojani u prugama žuto zelene boje. Prirodno stanište agave je na području Meksika, na području Hrvatske je nalazimo u Dalmaciji. Medosnosna je biljka, zanimljivi podatak je da u Meksiku Agavu oprašuju šišmiši. Naravno da ćete agavu kod nas držati posađenu u tegli i onda zimi skloniti na sigurno mjesto da ne smrzne.

Lažni suncokret (Heliopsis helianthoides) je trajnica ljetne cvatnje koja pripada porodici Asteraceae(glavočike). Heliopsis jako sliči pravom suncokretu (Heliantus annus), otuda i naziv lažni suncokret. Prirodno stanište mu je sjeverna i južna Amerika. Posve su otporni, zahtijevaju sunce i dobro ocijedito tlo. Razmnožavaju se u jesen ili proljeće sjemenom ili dijeljenjem. Raste u visinu 1,5m i širinu 60cm. Krajem ljeta nosi jednostruke, naranđast-žute cvjetne glavice, može imati dvostruki niz latica, dajući cvjetovima prugast izgled. Listovi su usko jajoliki, grubo nazubljeni i umjereno zelene boje. Cvatnja se odvija od lipnja do kolovoza. Tolerira sušu, ali najbolje da se redovito zalijeva. Nije zahtjevna trajnica što se tiče tla, podnosi i siromašna neplodna tla. Otporna na bolesti i štetnike, ali moguih napasti lisne uši. Prvih nekolika tjedana nakon sadnje treba redoviti zalijevati.

Begonija, dolazi iz tropske klime. Ima ih velik broj vrsta od kojih svaka ima svoje posebne zahtjeve. Begonia rex moja je omiljena sobna biljka. Begonija semperflorens, izvrsna za ljetne gredice, traži puno sunca i ne podnosi kad joj se voda sadržava oko korijena. Uzgaja se kao ukrasna biljka u parkovima, vrtovima, na balkonima i terasama. Otporna je na vrućine i suha ljeta i najbolje uspijeva na dobro dreniranim tlima. Gomoljaste pak se begonije uzgajaju kao poluotporne jednogodišnje biljke za sjenovita mjesta. Stabljike su im mekane, sukulentne i obilato razgranate, a nose uglavnom zaobljene, zelene ili brončane listove. Kako su prilično krhke nemojte ih saditi na mjesta jakih udara vjetra jer su lomljive.

Srdačni pozdravi iz Vrtnog centra IVA!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)