Jesenske priče
20. studenoga 2020.
Sadnja voćaka
20. studenoga 2020.

Ljekovita moć sobnog bilja

- superbiljke koje uzvraćaju ljubav -

Svi koji žive u stanovima a nemaju vanjski prostor, uzgajanje i njega sobnih biljaka odlična je prigoda da se ponovno povežete s prirodom, pozovete je u svoj životni prostor i uneste dašak egzotičnog. Biljke nam poboljšaju raspoloženje, ubrzavaju oporavak kada smo bolesni, a smatra se i da biljke u radnom prostoru povoljno djeluju na učinkovitost i koncentraciju. Neke biljke učinkovito pročišćuju zrak, ovlažuju suhe prostore s centralnim grijananjem ... Ovo je tekst u kojem će uživati početnici a i iskusni znalci , oni koji nemaju mnogo vremena, kao i oni koji imaju "zelenu ruku" i žele "džunglu" u stanu. S obzirom na široku dostupnost i velik izbor kućnih biljaka, danas je lakše poželjeti im dobrodošlicu u svoj dom.

Živjeti s biljkama

U ovim modernim vremenima, kada se živi u gradovima koji se ubrzano šire i kada boravimo u prostorima s centralnim grijanjem i klimatizacijskim uređajima, biljke su nam potrebne više nego ikad. Biljke nisu samo pluća planeta koja upijaju ugljikov dioksid i ispuštaju kisik, nego nam također daju zaklon, toplinu, hranjive i ljekovite tvari. Katkad je dovoljno promatrati ili dodirnuti biljku da nam se poboljša raspoloženje. Biljke su jednostavno prekrasne, unose život u prostorije.

Biljke koje smiruju i opuštaju

Biljke za koje ste pronašli pravo mjesto u svojem domu svakako će prostoriji dati opuštajući, ugodan ugođaj. Unoseći prirodu u svoj dom stvarate ugođaj mira i sigurnosti. Biljke koje smiruju i opuštaju su:

Asparagus setaceus -

Nježna elegancija ove biljke pomoći će da se opustite kada se povučete u utočište svoje biljkama ispunjene sobe. U prirodi se ponaša kao penjačica. Bodljicama koje rastu na stabiljci uspješno se penje.

Medinilla magnifica -

– ovu bujnu ljepoticu prepoznat ćete po stabiljkama koje se savijaju poput lukova, po ekzotičnim ružičastim cvjetovima. U odgovarajućim uvjetima i uz malo njege, ova podrijetlom tropska stanovnica, postaje izrazito dojmljiva sobna biljka, Voli vlažne uvjete.

Monstera deliciosa -

Kućna "junakinja" za koju se lako brinuti. Ove su biljke prirodne penjačice i često ih se može kupiti već pričvršćene za mahovinaste štapove. Sretna monstera brzo će rasti i postati središnja točka prostorije stvarajući ugođaj mira i spokoja.

Biljke koje osvježavaju zrak

S obzirom sa puno vremena provodimo u zatvorenome, ima smisla smanjiti količinu toksina s pomoću biljaka koje pročišćuju zrak ...

Dracena marginat -

– ova biljka s razlogom je popularna i često se viđa – dugovječna je i jednostavna za njegu. Jedna je od najboljih čistačica zraka. Kupite uz nju još nekoliko drugih biljaka, kako biste stvorili zdravu mikroklimui tako povećali dnevnu razinu kisika u svojem domu.

Chlorophytum comosum -

zaštitini znak gotovo svih kućanstava, zelenu ljiljan istovremeno je vrlo jedostavan za uzgoj i pogodan za početnike koji traže biljku za pročišćavanje zraka. Zeleni ljiljan zaista lijepo izgleda u košarama ili teglama, odakle rasprostire svoje cvjetaste izboje koji se s vremenom pretvaraju u nove biljčice.

Sansevieria trifasciata -

izdržljiva sanseverija, poznata kao kraljica biljaka koje čiste zrak. Jaka kao čelik, praktički je neuništiva. Sporo raste i trajat će godinama ako je nebudete previše zalijevali.

Epipremnum aureum -

ova snažna biljčica idalna je za početnike – lako oprašta ako je zanemarite, a dobro podnosi slabo svjetlo i neredovito zaljevanje. Izložite je visoko na polici, odakle sa sjajni, zeleni i žuti listovi mogu elegantno spuštati prema podu, a pritom filtrirati zrak.

Nephrolepis exaltata -

ova elegantna paprat voli svježinu te joj odgovaraju lagana sjena i vlažnost. Ako joj osigurate povoljne uvjete, može se razviti u veličanstvenu biljku, a njezina ljepota najviše će doći do izražaja u visećoj košari. U suhim interijerima, posebno za zimske mjesece, osigurajte joj dovoljno vlage a zauzvrat će Vam olakšati glavobolje i respiratorne tegobe koje izazivaju onečišćivači.

Biljke za dobar san

Biljke koje proizvode obilje kisika mogu djelovati smirujuće i blagotvorno protiv nesanice. Neke kućne biljke snižavaju krvni tlak, smanjuju broj otkucaja srca i umiruju osjetila.

Phalaenopsis -

ove popularne orhideje sa svojim egzotičnim cvjetovima postale su široko dostupne, pa smo ih možda počeli uzimati zdravo za gotovo. Orhideja je savršena biljka za spavaću sobu jer noću otpušta blagotvoran kisik.

Pachira aquatica -

za pahiru se kaže da donosi sreću i bogatstvo, zbog čega je nazivaju i drvom novca. Mekane stabiljke mlade biljke lako se oblikuju te ih se često upliće u pletenicu, po čemu je pahira dobila i drugo ime – biljka pletenica. Ova biljka unosi ljepotu u prostor i lak ose održava, a kako ima odlična svojstva čišćenja zraka, svima koji pate od respiratornih problema preporučuju se držati je u spavaćoj sobi.

Biljke za dobro rasploženje

Katkad je dovoljno već i blizina biljaka da nas trenutno opusti i poboljša nam raspoloženje. Biljke povoljno utječu na mentalnu i fizičku dobrobit. Uz njihovu pomoć možemo stvoriti pozitivan prostor i tako podržati osjećaje ugode, zaštićenost i sigutnost. Brinući se o biljkama, podsjećamo se i na važnost brige o sebi.

Cycas revoluta -

lako ih je odžavati i sporo rastu, pa ovu prekrasnu biljku možete imati uz sebe cijeli život. Svavršena je u smanjivanju stresa – čisti zrak, uklanja toksine i ovlažuje prostor.

Fatsia japonica -

ova biljka velikih, sjajnih, zelenih listova koji izgledaju kao ruke ostavlja snažan vizualni dojam i odličan izbor za početnike. Ako je izložite zasebno, poslužiti će kao sjajan ukras, a ako je grupirate s drugim tropskim biljkama velikih listova, stvorit ćete mikroklimu veće vlažnosti u svojem prostoru. Uravnotežena razina vlage u stanu od velike je važnosti za Vašu dobrobit, posebno u zimskim mjesecima.

Biljke koje smanjuju stres

Većina od nas provodi puno vremena u umjetno osvijetljenim prostorima i ima malo kontakata s prirodom i zato smo podložniji neugodnim stanjima tjeskobe i stresa. No, tlo u kojem rastu naše biljke sadržava mikrobe. Oni djeluju koa prirodni antidepresivi i stimuliraju hormon sreće serotonin u našem mozgu.

Hoya carnosa -

ispunite sobu slatkim mirisom delikatnog voštanog cvijeta i odmah ćete se osjećati bolje. Miris ovih lijepih, zvjezdastih cvjetića sličan je mirisu jasmina, s još malo vanilije i mrvicom kokosa. Priđite im bliže i vidjet ćete da je svaki cvjetić ukrašen po jednom kapi nektara.

Rhipsalis baccifera -

smanjite stres u svom životu odabirom ove neobične i prekrasne viseće biljke koju je lako održavati. Ovaj kaktus bez bodlja je epifit i raste visoko u prašumskom svodu. Slično kao i pustinjski kaktus zadržava vodu u mesnatim stabiljaka, no dok njima odgovaraju sušni uvjeti, prutasti kaktus voli vlagu. Najviše mu odgovara život u kupaonici, a Vi imate lijep pogled dok uživate u opustajućoj kupki.

Biljke koje donose radost i sreću

Običan dnevni ritual brige za biljke i promatranje njihova razvoja može Vam donjeti radost o zadovoljstvo. Njegovanje biljaka spor je i medititivan proces koji nas uči poniznosti. Kućno vrtlarenje uči nas nadi u budućnost i strpljenju. Vrijeme koje ste uložili u brigu za biljke vraća Vam se kao veselje koje osjećate kada vidite novi listić kako se otvara. I znanstvena istraživanja potvrđuju da vrtlarenje poboljšava raspoloženje i čini nas sretnijim i optimističnima.

Crassula ovata -

iznimno je lako brinuti se za drvo novca, što donekle objašnjava njegovu trajnu popularnost diljem svijeta. Ovi sukulenti zadržavaju vodu u listovima i stabiljkama, odgovara im da su suhi i dobro podnose čak i određenu količinu zanemarivanja.

Senecio rowleyanus -

kada bise organiziralo natjecanje u popularnosti kućnih biljaka, ova slatka mala trajnica sigurno bi pobijedila – toliko je veselja u njezinom izgledu! Ako pomno promotrite njezine listiće nalik na bisere, na njima ćete uočiti tamnozelenu crtu zbog koje pomalo nalikuju na mačje oči. Privlačna, pametna i laka za održavanje, ova je biljka savršena gošće Vašeg doma.

Stephanotis floribunda -

poznato je da mirisi potiču emocije. Podrijetlom s Madagaskara, ova polutropska penjačica dobro se priviknula na kućni život u hladnijim klimatskim uvjetima. Osigurajte joj potporu u obliku drvene ili žičane rešetke i svojim će se parnim stabiljkama lako ispreplesti po zidu sunčane sobe ili staklenika.

Biljke za radni prostor

Istraživanja pokazuju da u radnim prostorima s zelenim biljkama radimo učinkovitije i osjećamo se bolje. Ako ste ograničeni prostorom, odaberite male biljke za radni stol poput cilindrične sablje i nekih kaktusa, a možete postaviti i biljku krunicu da se slijeva niz policu. Ako imate obilje dnevnog svjetla i prostora, birajte odvažne, visoke biljke koje će prostoru dati karakter i egotičan ugođaj.

Schefflera arboricola -

ova nezahtjevna biljka savršen je izbor za radni prostor. Dobro se prilagodila životu u zgradama s centralnim grijanjem i klimatizacijskim uređajima. Slijedite upute i za nagradu ćete dobiti zdravu biljku.

Zamioculcas zamiifolia -

izdržljiva zamija je junakinja radnog prostora zbog niza razloga – podnosi zanemarivanje, premalo i previše svjetla, a preživjet će i nisku vlažnost. Odlično čisti zrak uklanjajući iz njega toksine. Zamija je učinkovita i kao proizvođač kisika te poboljšava kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru.

Ficu lyrata -

ova tropska prašumska biljka, jednako kao i druge biljke koje pripadaju rodu smokava, može poslužiti kao veća kućna biljka koja će zamagliti granicu u nutrašnjeg prostora. Njezini veliki listovi, uz to što upijaju štetne tvari iz zraka , upijaju ubuku. Zbog toga je idealan izbor ako želite smanjiti razinu pozadinske buke u uredu. Ako nemate prostora, odaberite kompkatniju "bambino" varijantu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)