Vaš vrt od Vas želi biti mažen i pažen, a vama dobar i lijep.
31. kolovoza 2018.
Vaš vrt od Vas želi biti mažen i pažen, a vama dobar i lijep.
31. kolovoza 2018.

KUGLASTI BAGREM

Kuglasti bagrem (Robinia pseudoacacia ‘Umbraculifera’) nastaje tako da se na obični, brzo rastući, bagrem nacijepi kuglasti, spororastuči grm. Zato je krošnja ove biljke zbijena i gusta, nema trnje i ne cvate. Eto, uzgajivači ukrasnog drveća smo puni trikova.

Tako bagrem koji kod nas inače postiže visinu do 30 m i promjer stabla 50 cm sad najednom u kombinaciji postaje drvo ograničenog rasta. Vrijedni uzgajivači često ovu kuglastu biljku još i obrezuju svake godine do starog drva tako da je krošnja uvijek u nekim okvirima promjera do 1 ili 1,5 m.

Korijen ove biljke u početku razvija žilu srčanicu u dužini 1-1,5 m a kasnije bočne površinske žile. Na korijenu su kvržice (mahunarka) čije su stanice ispunjene bakterijama (Bacterium radicicola) koje su u stanju iskoristiti elementarni dušik iz zraka. U anatomsko-morfološkom i fiziološkom pogledu korijen bagrema je sličan korijenu vrsta iz roda Populus. Dubinsko korijenje ima ulogu mehaničkog učvršćenja drveta a postrano snabdijevanja hranom i vodom. U kori ima otrovnih tvari (robin).

List je složen, neparno perast, dug 10-30 cm., sa 9-21 eliptičnih listića, dugih 2-6 i 1.3 cm širokih., na peteljčicama od 1-4 mm i sa jednim malim šiljastim izraštajem, koji brzo otpadne.

Bagrem lista krajem aprila i početkom maja; list opada krajem rujna. Za vrijeme sušnog ljeta i na suhom zemljištu list otpadne i u toku vegetacije kad higroskopna vlaga u zemljštu padne ispod 2,5 do 3% i ponovno potjera kada padne dovoljno kiše. Danju listovi na grani stoje uspravno, a noću su okrenuti prema dolje. Kod difuznog svjetla listovi su pokretljivi. Cvate polovinom maja.

Najbolje raste na rastresitom, dubokom i plodnom pjeskovitom zemljištu gdje je u mogućnosti da maksimalno razvije korijenje. Može rasti i na glinovitijim tlima ako nisu jeko zbijena. Slabo raste i na kamenitom zemljištu, sterilnim pijescima i tamo gdje stagnira površinska i/ili je visoka podzemna voda. Od svih listača ima najveće potrebe za N, Ca, K i P. Njegove potrebe za NPK su najveće u proljeće, a za Ca u jesen. Zadovoljava se godišnjim padavinama od 500 – 600 mm. Bagrem je izrazito fotofilna vrsta – traži puno svjetla.

 

Pozdravlja Vas IVA!

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)