Vrtni dizajn – ukrasni kamen
6. listopada 2020.
Kesteni – vjesnici jeseni
21. listopada 2020.

Sadnja ruža

Postoje podijeljena mišljenja o tome da li je ova kraljica cvijeća zaslužila svoju krunu ili je slučajno tako ispalo pa je ona ,eto, već cijelo stoljeće najprodavaniji cvjetni grm na Europskom kopnu 'pa i šire'. Smatramo da sva društvena pa i potrošačka kretanja imaju neke svoje opravdane temelje pa se i pomama za ružama može opravdati. Ima ljudi koji je drže hladnim cvijetom, bez obzira na tople boje kojima su je "nafarbali" uzgajivači. Kažu da joj je miris previše slatkast, a i kakva je to misica s trnjem? Ljubitelji ruža pak je smatraju savršenom. Ne smeta ih trnje ni sklonost bolestima, ni teško održavanje... za njih je ruža 'zakon' za vrt. Ne ulazeći dalje u te i takve polemike mi Vas samo želimo naučiti kako se pravilno sade ruže da bi mogle pokazati sve svoje prednosti, i nedostatke naravno.

Jesen je najpogodnije vrijeme za sadnju ruža. Sadnica posađena u jesen (listopad, studeni) do zime razvije sitno korjenje koje joj omogućuje bolje prezimljenje i u proljeće ranije tjeranje novog korjenje za borbu s predstojećim sušnijim dijelom godine. Ruže posađene u jesen u prvoj su godini bujnije i bogatije cvatu. Prednost pred proljetnom sadnjom ima i sadnja u prosincu ako nam to vrijeme dozvoljava.

Sadnice ruža nabavljamo ili golog korijena ili upakirane u mahovinu ili treset pa u najlon i karton. Ako su sadnice koje namjeravate kupiti za sadnju upakirane provjerite da li im je 'bala' korijena dovoljno velika. Kod pakiranja se često korijen previša prikrati pa takve sadnice imaju problema s ukorjenjavanjem.

Ruže se sade vrlo često na posebne gredice ili kao obrubi i živice. Razmak sadnje ovisi o vrsti ruže koju sadimo. Čajevke se sade na 60-80 cm, floribunde na 40-60, grmolike ruže na 100-150cm a penjačice i na šire.

Pitanje veličine jame za sadnju je obično bolna točka svih koji 'tu sadnju' žele napraviti na brzaka. Ta sadnica u kartonu ima tako mali korijen, misle oni, nekoliko lopata izbacimo i to je – to. Taj korijen izgleda mali, u najlonu, ali ga vi kod sadnje morate lijepo raširiti po dnu jame. Zato ona mora veća. A i zemlju treba razrahliti da biljka moža puštati korijen i da taj korijen ima dovoljno zraka.

Na dno jame je nekad preporuka bila staviti zreli stajnjak. Do zrelog stajnjaka (dobro preprhli i fermentirani gnoj) relativno je teško doći pa preporučamo ili treset ili kompost izmješati s zemljom i staviti na dno jame za sadnju. Iznad toga stavita čistu rahlu zemlju i lagano nagazite. Postavite sadnicu na sadno mjesto tako da joj je cijepljeno mjesto 2-3cm ispod razine zemlje. Ovim 'potapanjem' cijepljenog mjesta sprečavamo pretjerano tjeranje divljaka i prisiljavamo plemku da sama potjera korijen. Korijen lijepo raširite po dnu jame i dosipajre rahlu zemlju. Laganim gaženjem oko biljke smanjujemo šupljine u tlu i omogućujemo bolji kontakt korijena s tlom. Nakon toga možemo oko ruže posipati specijalno mineralno gnojivo za ruže i onda napraviti oko nje nasip, zdjelu za zalijevanje. Svakako nakon sadnje odmah zalijte.

Sretno sa sadnjom žele Vam iz IVE!

Vidi web shop >>>

Ruže

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)