Kraljice vrtova – ruže
21. listopada 2020.
Penjačice uz svaki zid
21. listopada 2020.
Kraljice vrtova – ruže
21. listopada 2020.
Penjačice uz svaki zid
21. listopada 2020.

Pitomi kesten (Castanea sativa)

... i stigla je jesen. Jesen s puuuuno kiše. Nećemo tugovati. Od svega treba uzeti ono najbolje. Kesteni su definitivno bolji dio jeseni.

Kesten je dugovječno drvo otporno na sušu i uspijeva na suhoj plodnoj zemlji. Drvo kao drvo mu je cijenjeno u građevinarstvu. Bačve izrađene od kestenova drveta vrlo su cijenjene i tražene. Kao drvo za ogrjev koje slabo dimi u SAD-u se koristio u vrijeme prohibicije za ilegalnu proizvodnju alkoholnih pića. Tu njegovu karakteristiku je dobro upamtiti, bude li trebalo, sačuvati našu šljivovicu od izumiranja.

U posljednje vrijeme kesten je vrsta ugrožena napadom gljivice koja uzrokuje rak kore pitomog kestena. Zbog hranjivog ploda i trajnog drveta sadio se na tradicionalnim putovima Rimljana. Kesten je simbol čistoće jer je ljuska u kojoj se nalaze kesteni puna bodljika, a iznutra je čisto i mekano.

Kesten će, ako mu dozvolimo narasti do 30 m. On je listopadno drvo umjerenog i submediteranskog područja; guste i bujne krošnje. Kora mu je u mladosti glatka, maslinastosmeđa, sa svijetlim pukotinama; poslije smeđosiva i uzdužno ispucana. Listovi su mu naizmjenični, bodljasto-pilasti; lisna plojka tvrda, kožasta; duga 8-23 cm i široka 4-8 cm; na licu gola, tamnozelena, sjajna; na naličju dlakava (poslije ogoli), svijetlozelena do sivkasta. Peteljka duga 0,5-3 cm. Zalisci dugi 1,5-2 cm, dlakavi, dosta rano otpadaju. Muški cvjetovi u grupicama od po 3 i više, skupljeni u uspravne 10-30 cm duge prividne klasove s dlakavim vretenom; pri njihovoj osnovi nalaze se ženski cvjetovi koji su skupljeni u grupicama od po 3-7 u zajedničkoj kupoli. Kesteni cvatu znatno nakon listanja, te šumi daju zlatnozelenu boju. Plod je jednosjemena, rjeđe dvosjemena oraščica, s kožastom, tamnosmeđom, sjajnom ljuskom; u zajedničkoj bodljikavoj kupoli razvijaju se najčešće 3 ploda.

Obožavamo brati kestene. Kesteni su simbol jeseni. Nije važno da li sije sunce, da li je magla, da li pada kiša ili je pljusak. Nekoliko divnih, smeđih plodova kestena u šuštavom lišću...

Pozdravi iz Vrtnog centra IVA!

Vidi web shop >>>

Kesten

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)