Ukrasne trave
14. lipnja 2022.
 Jesen je vrijeme za sadnju drveća – kuglasti jasen
3. listopada 2022.

Mislite li sada Vi, kakva to čarobna mudrost treba biti za postaviti nekoliko kamenih blokova, ili čak i cijele hrpe ? Oni koji su ikad gradili kamenjar znaju čaroliju mašte i ljubavi o kojoj vam govorimo da samo Priroda ima dovoljno. Neki je od nas imaju puno neki nimalo, te umjetničke inspiracije. . Ako ćete i samo vi biti zadovoljni svojim remek-djelom, i to je mnogo.

Kad porazmjestite osnovno kamenje slijedi sadnja biljaka koje će oplemeniti kamen. Po uzoru na naše dalmatinske kamenjare i planinske kamene predjele, predlažemo da kao osnovu, kao glavne biljne stanovnike vaše kamene zemlje posadite neke patuljaste četinjače. Neka su što pikastije i neka što sporije rastu. Od patuljstih četinjača za tu namjenu spomenuti ćemo planinski bor krivulj (Pinus mugo), veliko šarenilo puzavih borovica (Juniperus horizontalis) i patuljaste forme obične kleke (juniperus Communis). Dakako da postoje i listopadni grmovi i mini drvca koji se dobro uklapaju u kamenu iluziju.

Osim spororastučim prikladnim grmovima i malim drvećem naše kameno kraljevstvo možemo okititi raznim vrstama trajnica. “Trajnice za kamenjare” nejasan je izraz kojim se želi opisati, obično patuljasta, biljna trajnica pogodna za rast uz kamen. Vrlo je teško biti precizniji u definiciji te grupe. Često se te biljke nazivaju i “alpskima” jer stižu s Himalaje, Anda, Atlasa ili Alpa. Još i danas poduzetni planinari mogu naći prave alpske trajnice kako rastu u divljini. Runolist švicarskih Alpa (Leontopodium) postao je klasičan primjerak te skupine - niskorastući, izuzetno otporan i strastveni ljubitelj sunca i šljunkovitog, poroznog tla. Osim runolista na volju su nam mnoge druge biljke sličnih svojstava kao što su jastučac (Aubrieta), encijan (Gentiana), sadarka (Gypsophila), sniježnik (Iberis), plamenak (Phlox) ili zvončić (Campanula). Navodimo i latinska imena rodova ovih biljaka jer su mnoge po njima i poznatije nego po našim hrvatskim nazivima. Ne znači da su svi predstavnici ovih rodova pogodni za sadnju u kamenjar. Niži i skromniji kultivari svakako su za to stanište prikladniji.

Nisu sve biljke za kamenjare spororastuće i skromne. Neke su pravi osvajači terena a druge imaju specijalne zahtjeve. Jedan zahtjev je zajednički većini ovih biljaka: traže dobru drenažu tla i puno sunca. Drenažu osiguravamo kod izgradnje kamenjara nasipavanjem jednog sloja šljunka ili lomljene cigle ispod zemlje i kamenja. Osunčanost staništa postižemo izborom mjesta za podizanje kamenjara. Ima u vašem vrtu više mjesta koja mogu biti pogodna za igranje kamenčićima tek jedno mjesto nikad, ali nikad, nemojte za to iskoristiti. To je mjesto pod drvećem. Cijeđenje vlažnog lišća ljeti i pokrivač otpalog lišća zimi mogu biti kobni za vaše zahtjevne prikamene biljčice.

Ako se odlučite za šljunčani vrt posadite u njega dosta trava i onda kombinirajte jastučaste trajnice. Biti ćete iznenađeni rezultatom. Prije nasipavanja šljunka ili batude savjetujemo položiti na zemlju neku vodopropusnu izdržljivu foliju da se kamenčići ne izmješaju s zemljom.

Sunačni pozdravi iz IVE!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

30 + = 32