Što nam donosi drveće – čempresi
16. prosinca 2020.
Uzgoj ljekovitih biljaka – Aloe
14. siječnja 2021.

Kaktusi i sukulenti - zima!

Izgledalo je da ćemo polako moći pričama o vanjskim vrtnim biljkama prizivati proljeće. Ali kalendar se neda varati. Morat ćemo još malo ostati u sobama sa svojim sobnim biljkama.

Pojam ' kaktus ' se često koristi kao opći pojam, ali bi bilo bolje ograničiti ga za biljke obitelji Cactaceae koje su sve, usput rečeno, američkog porijekla. Ostale biljke morali bismo nazivati ' sukulenti ' što znači ' biljke pune soka ', što zapravo one i jesu.

To su uglavnom bodljikave trajnice koje se odlično suprostavljaju suši zahvaljujući sočnom i mesnatom sastavnom tkivu. Naziv sukulent odnosi se na svaku biljku sočnog tkiva stabljike i lišća, a često i korijena, koje zadržava vlagu i omogućuje biljci normalan razvoj u razdobljima sušnog vremena.

Usprkos svom izgledu biljnog ježa čiji oštri ukras nije nimalo privlačan, kaktus ipak ima gotovo neodoljivu moć zavođenja. Kao sve što ima okus zabranjenog voća, tako i ovo grubo stvorenje potiče našu znatiželju. Zbog kojih je razloga Priroda ukrasila ovo debeljuškasto i često nezgrapno tijelo ovako opasnim oklopom ? Objašnjenje je jednostavno : okrugla silueta nudi najmanju vanjsku površinu, znači riječ je o geometriji, a bodlje? One su tu da odagnaju malodušne.

Većina kaktusa živi u suhim i pustinjskim područjima gdje se može preživjeti ako se pronađe i sačuva voda. Ako je kaktus debeo, ispupčen, trbušast, to je zato da ponudi i najmanju površinu jarkim sunčevim zrakama koje se žele dočepati njegovih dragocijenih zaliha vode. Opasne bodlje predstavljaju logičan razvoj lišća kako bi se smanjila površina kontakta s neprijateljskom sredinom i istovremeno stvarno učinkovit oklop za izbjegavanje apetita biljojeda koji u tim područjima imaju malo toga za jesti.

Što se tiče zemlje za kaktuse, smatra se da je najbolja ona koja se temelji na pijesku s dodatkom humusa i gline. Dakle: 1 dio ilovače, 1 dio pijeska, 1 dio lisnjače. Iako su kaktusi askete ipak čak i oni povremeno trebaju hranu. Gotove mješavine zemlje obično sadrže dosta hranjiva za razdoblje od 3-5 godina ovisno o iskorištavanju biljke tokom njenog rasta. Ali dohrana je uvijek dobro došla. Neka od umjetnih gnojiva dodaju se s vremena na vrijeme u vodu za zalijevanje. Važno je da se ne pretjera u koncentraciji gnojiva, pogotovo kod tek presađenih biljaka. Prekomjereno zalijevanje može dovesti do smanjenog rasta korijena. Kao posude za sadnju kaktusa najčešće se upotrebljavaju glineni lonci i za početnike imaju prednost, jer se zemlja u njima umjereno suši i tako postoji mala mogućnost propadanja biljke od prevelike vlage. U plastičnim loncima zemlja gubi vlagu samo na površini, tako da mnogo uzgajivača koristi ovu vrstu lonaca. Oni su lagani, na njima se ne stvaraju alge radi glatke površine.

Jedno od najčešćih pitanja kod kaktusa odnosi se na način zalijevanja biljaka. Mišljenje, da su kaktusi biljke kojima nije potrebna voda, nije točno. Većina kaktusa preko zime živi u stadiju mirovanja, ukoliko ih malo ili uopće ne zalijevamo. Uz nekoliko iznimaka večina će kaktusa preživjeti zimu ako im omogućimo temperaturu od 4-5°C. Ali biljke u prostorijama s centralnim grijanjem traže vlagu, jer u protivnom dolazi do smežuranja stabljika i lišća. Za zalijevanje je najbolja kišnica, no rijetko smo u mogućnosti sakupiti dovoljne količine.

Da s ljubavlju njegujete svoje sobno bilje, vaš Vrtni centar IVA!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)