Raj za leptire
20. svibnja 2020.

Jorgovani - orezivanje

Jorgovani cvatu na strim granama. Nisu baš jednostavni za orezivanje. Za orezivanje jorgovana vrijedi ona da je bolje ne napraviti ništa nego napraviti loše.

Prirodni oblik rasta jorgovana je grm. Idealan grm jorgovana treba imati 5 do 9 glavnih stabljika, različitih debljina i starosti, raspoređenih tako da ne taru jedna o drugu, sa maksimalnom visinom 2 do 5 m i prostorom za razvijanje u svim smjerovima. Orezivanje treba napraviti neposredno nakon cvatnje, što u našim krajevima znači krajem svibnja. Cvjetni pupovi za cvatove iduće godine stvaraju se odmah nakon cvatnje. Tad jorgovan stvara i sjeme ovogodišnje sezone. I jedan i drugi proces zahtijevaju velik utrošak hrane i energije. Zato odstranjivanje ocvalih cvatova jorgovana, čime se sprečava razvoj sjemena, znatno doprinosi boljoj cvatnji grma iduće sezone. Orezivanje starih cvatova , prorjeđivanje i skraćivanje stabljika na oko lijepo formiranog grma jorgovana radi se u isto vrijeme, nakon cvatnje u svibnju.

Odstranjivanje mrtvih grana prvo je što se poduzima kod orezivanja jorgovana. Mrtva grana ili granćica može se odrezati ili neposredno iznad živog pupa ili njenog izvora rasta. Izvor rasta može biti sastav s debljom granom ili neposredno iznad zemlje. Gdje ćemo točno odrezati ovisi o tome koliko duboko to mrtvilo ulazi u grm. Ako mrtvu granu odstranjujemo na sastavu s debljom granom važno je da se ne ostavljaju batrljci, da rana može zarasti u što kraćem vremenu.

Ako se dvije grane dodiruju i pri pokretanju pod djelovanjem vjetra taru jedna o drugu, jednu od njih treba odstraniti. Odstranjuje se grana koja će manje nedostajati, čije odstranjivanje neće narušiti ravnotžu grma. Ako u grmu ima dovoljno izbojaka odstranjuje se ta grana odmah pri površini zemlje.

Grane koje se križaju također treba odstraniti. Najlekše se uoče kada se grm promatra iz više položaja s udaljenosti 2-3 metra. Tako se uočava generalni raspored grana i neke grane koje se križaju, odnosno rastu protivno idealnom rasporedu. Izvor tih grana (koje se križaju) obično je deblja grana i na sastavu s tom debljom granom treba napraviti rez.Granu treba odrezati najviše 1 cm od deblje grane iz koje izlazi, da rana lakše zaraste.

Da bi se smanjila ukupna visina grma, treba promatrati svaku stabljiku kao cjelinu za sebe, i kao dio cijelog grma. Pojedinačna stabljika može se skratiti iznad bilo koje postrane grane. Najprije se zamisli crta visine do koje želim skratiti grm kao cjelinu. Nakon toga pristupamo svakoj pojedinačnoj stabljici.

S južne strane grma razvije se obično nešto veći broj grana, grm je gušći pa treba nešto više prorjeđivanja. To radimo da dobijemo uravnotežen grm i da nešto sunca uđe i u unutrašnjost grma. Rečeno je da bi grm jorgovana trebao imati 5 do 9 izbojaka različitih debljina i starosti. Najljepše cvatove nose izbojci debljine 2 d 5 centimetara. Njih bi trebalo biti najviše. Ako grm ima previše (može ih imati stotine) mladih izbojaka treba ih odstraniti orezivanjem nekoliko centimetara ispod razine tla, najbolje do izvora. Ovdje se sad postavlja i pitanje da li i kako možemo kod cijepljenih jorgovana razlikovati izbojke iz podloge i iz plemke. Zato je poželjno cijepljenje na podloge druge vrste ili čak roda da se to može jasno u fazi lista razlikovati.

Treba imati na umu da je maksimalna količina žive mase koju možemo odstraniti u jednoj sezoni jedna trećina ukupne mase grma. Zato stare i zapuštene grmove moramo orezivati tri godine za redom po jedno trećinu mase godišnje da bi se dobio lijepi grm. Sve za ljepotu!

Proljetni pozdravi iz IVE!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

60 − = 59