Penjačice uz svaki zid
21. listopada 2020.
Ljekovita moć sobnog bilja
20. studenoga 2020.

Jesenske priče

Od sad pa do proljeća, uz kamin i topli čaj, pričati ćemo Vam pričice o drveću, grmlju, trajnicma i cvijeću. Danas ćemo se truditi razlikovati listopadno drveće kad nema lišće.

Sve su to različita bića. Razlikovanje listača u zimskom periodu stručnjacima se čini kao nešto što se samo po sebi podrazumijeva, hobi vrtlarima pak je to prilično zamršena stvar.

Neke su ukrasne vrste otrovne pa ih nećemo saditi u vrt u kojem se igraju mala djeca. Kod odabira biljaka za vrt sve se više pažnje posvećuje i alergogenosti određenih vrsta.

Nekoliko je osnovnih detalja na koje u zimskom periodu morate obratiti pažnju ako želite, npr. razlikovati vrbu od bazge ili hrsat od javora.

Prva je habitus, odnosno oblik rasta. Način, tip rasta, tipični izgled neke biljke značajno je odrađen njenom vrstom. U tom smjeru razlikuje se drvo od grma. Tako će, nadam se, svatko razlikovati stablo jasena od grma gloga. Na tom je putu i razlikovanje stupastog graba od običnog ili običnog od kuglastog javora.

Vrstom biljke određen je i čitav niz drugih karakteristika koje nam onda služe za razlikovanje: kora, izbojak, pupovi, ožiljci otpalog lišća, ožiljci otpalih palistića, ožiljci otpalog kratkog izbojka i plodovi. Neke listače (npr.hrast i grab) dugo zadržavaju suho lišće, pa ih i po tome možemo razlikovati dok se Platana razlikuje po kori.

Nemamo prostora naširoko raspredati o svim tim karakteristikama ali o nekim možemo. Raspored pupova na izbojku stalan je i vrlo važan za određivanje pojedinih rodova, odnosno vrsta. On može biti naizmjeničan i pršljenast. Kod naizmjeničnog rasporeda u svakom nodiju nalazi se po jedan pup. Naizmjenični raspored može biti dvoredni i zavojiti. Kod pršljenastog rasporeda u nodiju se nalazi više pupova. Najčešći pršljenasti raspored je nasuprotan raspored kod kojeg u svakom pršljenu nalazimo 2 pupa. Javori i jaseni imaju nasuprotan raspored s dva pupa u pršljenu. Jasene međusobno najlakše razlikujemo po boji pupova. Obični bijeli jasen (Fraxinus excelsior ) uvijek ima tamnosmeđe, gotovo crne pupove dok inače njemu slični poljski jasen (Fraxinus angustifolia) ima svjetlo smeđe pupove. Ako nam to nije dovoljno možemo proučiti zaostale plodove, perutke. I neke druge drvenaste vrste dugo u zimu zadržavaju plodove pa ih po tome lako razlikujemo.

Pozdravljaju Vas iz IVE!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)