Jesen je vrijeme za sadnju drveća – kuglasti jasen

Kamenjari
8. kolovoza 2022.
U prosincu se kite božićna drvca
3. prosinca 2022.
Kamenjari
8. kolovoza 2022.
U prosincu se kite božićna drvca
3. prosinca 2022.

Nekako za drveće u urbanim prostorima ima sve manje mjesta. Ulice su sve uže i vrtovi sve manji. Zato su uzgajivači uzgojili drveće koje je 'ograničenog rasta'. Jaseni, naši obični, to nikako nisu. Ali ima i tome lijeka.

Jaseni (Fraxinus sp.) su rod listopadnog drveća ili grmlja, koje u hortikulturi uzgajamo zbog lijepih, neparno perasto sastavljenih listova. Listovi u jesen prije opadanja obično poprime lijepu žutu boju. Cvjetovi su kod večine vrsta (osim F. ornus) neobojeni i potpuno nezanimljivi.

Biljke su otporne na zimu. Trebaju sunčano mjesto i plodno, dobro ocjedito tlo koje ne smije biti previše suho.

Postoji sedamdesetak vrsta jasena. porijeklom iz Europe, Sjeverne Amerike ili istočne Azije. Prirodne vrste razmnožavamo sjetvom u jesen, a ukrasne kultivare u ljetu cijepljenjem.

Kod nas su najčešći veliki, bijeli jasen (Fraxinus excelsior) i poljski jasen (F. angustifolia). Bijeli jasen je listopadno drvo koje naraste do 30m visine i 20 m širine. Perasti su mu listovi tamnozeleni i sastavljeni od 9-11 jajčastih listića koji u jesen, ponekad postanu žuti. Zimi su na sivim granama jako uočljivi crni i nasuprotno smješteni pupovi. Poljski jasen nije tako golem kao bijeli, ali se također ubraja u veliko drveće.

Ukrasni kultivari koji se najčešće koriste u hortikulturi za drvorede u širokim alejama i parkovima su: Fraxinus excelsior 'Altena', Fraxinus excelsior 'Diversifolia' sin. Fraxinux excelsior 'Monophylla' Fraxinus excelsior 'Westhof's Glorie' i Fraxinus angustifolia 'Raywood'. Svi nabrojeni u punoj zrelosti postižu visine 15-20 metara. Prednost jasena kao drvorednog drveća je što im krošnja nije jako gusta pa sjena ispod njih nije potpuna i što imaju sitne listiće koji kod opadanja u jesen ne prave velike probleme u kanalizaciji kad ih tamo odnesu jesenji pljuskovi.

Ako želite da vam u vrtu raste jedno 'pravo drvo' a vrt vam je 10x20 m ili je već pretrpan nekim drugim stanovnicima pa vam je ostalo još samo par kvadrata, posadite kuglasti jasen Fraxinus excelsior 'Nana'.

Ako ga ne obrezujete narast će vam 4-6 m u visinu i do 3 m će biti širok. Ako pak ga obrezujete možete krošnju održavati na 1-2 metara. Uz vrlo zanimljiv izgled starog stabla. Još je jedna, vrlo važna, prednost ovog drveta: već kod sadnje izgleda kao 'pravo drvo'. Naime, kultivar 'Nana' je patuljasta forma jasena koji se nacijepi na ravno mlado stablo bijelog jasena. Postupak je sličan kao i kod kuglastog bagrema. Tako se već kod starosti 4-5 godina postiže efekat odraslog stabla a biljka kasnije ne izraste velika.

Listovi kuglastog jasena neparno su perasti i sastoje se od 9-12 liski koje su nešto sitnije nego kod običnog jasena. Ovaj jasen ne cvate i ne tvori plodove. Voli vlažna i hranjivima bogata tla.

Ako volite drveće a imate malo prostora, potrudite se.

Jesenski pozdravi iz IVE!

POSJETI WEB SHOP

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)