Biljke otporne na sušu
19. lipnja 2020.
Vrtlarenje u sjeni
24. srpnja 2020.

STABLO BANANE - egzotika u vrtu

Ako žudite za nevjerojatnim, tropskim, egzotičnim doživljajuma, a ne želite otići na put oko svijeta, možete pokušati sa egzotičnim biljkama u vrtu. Veliki listovi neobične teksture u vašem vrtu, stablo banana, unijet će dašak egzotike u vašu svakodnevicu. Postoje vrste banana koje mogu izdržati izvjesna kolebanja temperature i dobro rastu u kontejnerima. Popularne su osobito među fanovima tropskih biljaka u vrtu.

Prvo pitanje koje će neki od vas postaviti oko toga jest - Hoće li banana, stablo u posudi, donijeti plodove? Iako je odgovor da, predlažemo da počnemo s jednostavnijim i temeljitijim – da li će i kako preživjeti. Uvijet koji smo postavili, da može živjeti u tegli, pitanje je njenog opstanka. Zbog naše kontinentalne klime trebat ćete je prenositi u zaštičeni prostor tokom zime.

U umjerenoj zoni, najranije što trebate posaditi bananu u vrt (ili je iznijeti iz zaštičenog prostora) je 3-4 tjedna nakon vašeg prosječnog zadnjeg mraza. Treba voditi računa da se ne izlažu nove biljke temperaturama ispod 14 °C. Takve, za nju niske, temperature će uvelike usporiti rast. Najbolje joj odgovara duboko drenirano tlo, bogato humusom. Preferiraju slabo kiselo tlo. Zbog ogromnih listova trebaju puno hrane. Preporučujemo dobru organsku mješavinu, ali pazite na razine kalija, koje su vrlo važne za održavanje visoke stabljike banana.

Budući da imaju velike listove, njihova brzina evapotranspiracije je prilično visoka. Prema tome, stablo banane ne uspjeva kod nas bez navodnjavanja. Stabla banana imaju prirordno stanište u tropskim područjima svijeta i prilagođene su stalnoj količini kiše tijekom vegetativnog razdoblja. Izražena suša će usporiti rast i rezultirati lišćem koji se spali duž rubova. Banana je neobično osjetljiva na jake vjetrove, a veliko lišće lako oštećuju vjetar ili tuča. Na kraju će biljka oštećeno lišće zamijeniti novim lišćem, ali izgled u međuvremenu nije baš lijep. A mi smo je posadili za lijep izgled i egzotičan doživljaj.

Rekoh već da nije rijetkost da banana rodi uzgajana u tegli, no ako želite posaditi stablo banane u dvorište, mala je vjerojatnost da ćete dobiti plodove. Ali to nam nije ni primarni cilj. Primarni cilj je uživati u izgledu.

Budite dobri, sadite i volite egzotične biljke!

Vidi web shop >>>

Banana

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

12 + = 14