Ako nešto volimo, želimo to poznavati!
7. ožujka 2019.
Pokrivači tla
18. travnja 2019.

Kad ga treba na brzinu pokositi svaki je vrt veliki. Ali u principu su naši urbani vrtovi sve manji. U njima nema prostora za veliko drveće kao što su lipe ili hrastovi koji narastu 20 ili 30 metara. Ali opet ne želimo u vrtu saditi samo grmiće. Mi trebamo nešto što izgleda kao drvo a da ne naraste jako veliko. I naše su uluce sve uže, a mi želimo drvorede.

Prilikom odabira drveća za male vrtove i uske ulice valja prvo razmotriti (najbolje izmjeriti) koliko prostora imate. To oko mjerenja prostora vrijedi i za velike vrtove. I malo drvo će vaš vrt učiniti ljepšim, zanimljivijim, te će vašem dvorištu dati privatnost a opet neće smetati drugim biljnim vrstama. Imajte na umu da i patuljasta stabla mogu na kraju doseći visinu od 6 metara. Zato su najbolja opcija cijepljenja kuglasta ili stupasta stabla. Tu je kuglasti ili stupasti kultivar zbijenog rasta cijepljen na 2,2 ili 1,8 ili na 1,50 metera visoko stablo. To stablo (podloga nakon cijepljenja više ne raste u visinu. Ona će uvijek ostati iste visine. Takve su danas popularne Catalpa big. 'Nana', Acer plat. 'Globosum' i Robinija ps. 'Umbraculifera'.

Catalpa b. 'Nana' je vrlo dekorativno, listopadno manje drvo. Karakteristika ovog kultivara je pravilna okruglasta krošnja koja može doseći 3 m širine. Listovi su prilično veliki ( 20 cm) i srcolikog su oblika. Lišće je svjetlo zelene boje, a u jesen se mijenja u žutu. Cvijet i plod nemaju estesku važnost kod ovog kultivara jer vrlo rijetko cvate i formira plod. Ne razvija površinsko i jako korijenje. Sporog je rasta i može doseći starost i do 60 godina. Zanimljivost kod katalpe su njezini ljekoviti listovi koji djeluju odbojno na insekte, a posebno na komarce, dok je s druge strane korijenje katalpe vrlo otrovno. Kultivar ima velike listove i pravi odličnu hladovinu. Iznimno adaptivno drvo koje zahtjeva malo njege kroz godinu.

Robinia ps. 'Umbraculifera' je prekrasni kuglasti bagrem koji se kontejnirano može saditi tokom cijele godine. Najčešća drvoredna visina ravnog stabla je 2,2 m. Ako je ova sadnica cijepljena na 150 cm visine onda joj je ukupna visina zajedno sa krošnjom oko 2 metra. Zgodna za male prostore, dobar soliter u manjim vrtovima i parkovima ali i izvanredna vrsta za drvorede kod uskih ulica. Sadila se u drvorede još prije 300 godina. Međimurska sela su bila puna ovih drvoreda koji odaju poruku kontrole čovjeka nad prirodom.

Acer platanoides 'Globosum' raste nešto sporije od prethodne dvije vrste, zahtjevniji je na uvjete uzgoja, teže podnosi sušu ali je zato dugovječniji i možda elegantniji. Visine cijepljenja (visine ravnog stabla) su i kod njega 2,2, 1,8 ili 1,5 metara.

Sad se mogu presađivati samo biljke koje su uzgojene u kontejnerima (teglama). Naravno da i takve sad morate puno zalijevati nako sadnje. Bitno je da vi sad nađete mjesto, saditi možete i na jesen.

Budite dobri sadite drveće!

Vidi web shop>>>

Javor

Kuglasti bagrem

Kuglasta katalpa

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)