U proljeće se voli vrt!
15. ožujka 2021.
Šareno proljeće!
21. travnja 2021.
U proljeće se voli vrt!
15. ožujka 2021.
Šareno proljeće!
21. travnja 2021.
 

Kako je lijep ovaj svijet, ovdje potok, ondje cvijet!

Buddleja – ljetni jorgovan

Zašto budleju zovu jorgovanom? Miris, boja i oblik cvata dovoljne su sličnosti da i budleju nazovu jorgovanom. Najčešće boje cvjetova budleje skupljenih u klasaste cvatove su ljubičasta i ružičasta kao i kod pravog jorgovana. Inače ima i niz vrlo uočljivih razlika, između pravog i ljetnog jorgovana: od oblika lista do izgleda mladica i cijelog grma.

Buddleia je cvjetni listopadni grm. Jedna od glavnih vrsta za sadnju na gredicu s grmljem. Njezina popularnost ne čudi jer ima mnogo dobrih strana. Brzo raste i uskoro dosegne 1,8 m ili više. Nema neke veće zahtjeve na kvalitetu tla, uspijeva u suhom, siromašnom tlu i na zraku u kojem su prisutne čestice soli. Ima zašiljene, obično na naličju valovite ponešto srebrnkaste listove. Cvjetovi se pojavljuju kasno u proljeće ili ljeti, ovisno o vrsti. Grm bez cvjetova i nije osobito privlačan, ali je zato dok cvate prekrasan.

Buddleja davidii daleko je najpopularnija vrsta iz ove grupe. Ako grm ne orezujemo narast će više od 2,4 m. Orezani grm ima zbijeniji rast, cvatovi su veći ali se pojavljuju kasnije. Cvatovi su stožastog oblika i mogu biti dugi 45 cm ili dulji – sastoje se od sićušnih cvjetova mirisa meda a pojavljuju se kasno u srpnju do sredine rujna. Ova je vrsta vrlo privlačna za leptire, pa je zato nazivaju leptirovim grmom.

Postoje brojne sorte : Black Night – cvjetovi tamnoljubičaste boje, Border Beauty – tamnocrvena,zbijeni rast, Empire Blue – ljubčasto plava s narančastom sredinom, Harlequin – ljubičasta, žučkastobijelih listova, Ille de France – ljubičasta,snažnog rasta, Nanho Blue – ljubičasto plava, zbijeni rast, Peace – bijela s naranđastim okom, Royal Red – ljubičastocrvena, vrlo popularna, White cloud – bijela... ima ih još.

Buddleja alternifolia sasvim je drugačija – grm poput vrbe 3x3 m, savinutih izboja omotanih cvatovima ljubičaste boje koji se pojavljuju u lipnju. Sorta Argentea ima srebrnaste listove. Buddleja globosa je poluvazdazeleni grm neuredna rasta koji stvara okruglaste cvatove u svibnju i lipnju. Dugo traju pa se mogu koristiti kao rezano cvijeće.

Buddleja colvilei je grm visine 3 m s ovješenim izbojima i velikim visećim cvatovima koji se javljaju u lipnju. Sorta Kewensis bogato cvate crvenim cvjetovima. Buddleja crispa je pustenasti grm, osjetljivija od ostalih vrsta. Koji cvate kasno ljeti. Razmnožavanje budleja nije naročito komplicirano, razmnožavanje reznicama (pelcerima) možete izvesti ljeti poluzrelim reznicama ili u proljeće zrelim reznicama. Zato kad vidite lijep ljetni jorgovan, slobodno ukradite grančici i zapellcajte si svoj grm. Vi ćete kod tog biti jako nježni i grm s kog ste uzeli granćicu neće ni osjetiti gubitak, a vi ćete svakako biti na dobitku. S pravim jorgovanima to nemojte pokušavati izvesti bez posebnih hormona za ukorjenjavanje, sistema za orošavanje i sličnih pomagala.

Lijepi pozdravi iz IVE!

POSJETI WEB SHOP

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)