Zelena veljača!
5. veljače 2021.
U proljeće se voli vrt!
15. ožujka 2021.
Zelena veljača!
5. veljače 2021.
U proljeće se voli vrt!
15. ožujka 2021.
 

CVJETNI DRAGULJ - ORHIDEJE

Smatrana rijetkim i dragocjenim cvijetom draguljem, orhideja neobično fascinira ljubitelje biljaka. U 19. je stoljeću vladalo nezamislivo oduševljenje tropskim orhidejama koje su neki pustolovi tražili, stavljajući vlastiti život u opasnost, u najopsnijim dijelovima džungle. Kolekcionari su doslovno gubili bogatstva da zadovolje svoju strast, dajući mnogo novca za rijetke vrste koje su teško cvjetale, čak i u najljepšim staklenicima viktorijanskog doba.

Danas su zahvaljujući isprobanim tehnikama koje dopuštaju razmnožavanje orhideja in vitro, one postale dostupne svima. Metode uzgoja su se istančale, stare ideje su nestale brišući sliku nedostupnog cvijeta obožavanog u zagušljivom i vlažnom toplom stakleniku. Birajući primjerke i radeći brojna križanja vrtlari su uspjeli dobiti generacije čvršćih i osobito cvjetonosnijih orhideja koje rastu u našim interijerima bez potrebe za ekstravagantnom njegom. Tako cijele godine nalazimo u našim vrtnim centrima sve veću ponudu orhideja koje nas očaravaju svojim bogatstvom i dugim cvjetanjem. Iznimna biljka za poklon, orhideja nije ništa izgubila na svojem ponosu. Još uvijek predstavlja izniman cvijet koji oduševljava bezbrojem svojih boja i iznenađuje svojim gotovo životinjskim, ponekad pomalo uznemiravajućim oblikom svojeg cvijeta.

Veličina cvijeta orhideje varira od onih sićušnih pa do velikih, promjera 20 cm. Čak i unutar pojedinog roda, oblici i veličine cvjetova znatno variraju. Orhideje se nesumnjivo uzgajaju zbog njihovih atraktivnih cvjetova. Miris, kao i boja i oblik cvijeta orhideje privlače kukce koji ih oprašuju. U cijelom biljnom svijetu, miris je silno važan u privlačenju oprašivača.

Sa svoje 22 000 vrsta, obitelj orhideja je danas smatrana najbogatijom i najraznovrsnijom obitelji biljnog svijeta. A budući da veliki broj orhideja rado prihvaća križanje, podvrste neprestano nastaju, na naše veliko zadovoljstvo. Ovako velik broj vrsta može zbuniti i prave poznavatelje, zato nam ne budite tužni ako ne pogodite od prve razliku između Phalenopsisa i Cymbidiuma ili neke još egzotičnije orhideje.

Vrtlari i botaničari su birali primjerke biljaka i radili na križanjima kako bi dobili čvršće orhideje bujnijeg i učestalijeg cvata. Isto tako radili su na životnim uvjetima potrebnim orhidejama kako bi smanjili potrebu za visokom vlagom i temperaturom. Tako ove biljke više nisu zahtjevna egzotika. Zanimljivo je da broj hibrida neprestalno raste jer su orhideje biljke koje rado prihvaćaju križanje. Ljudi su gubili živote zbog orhideja a kolekcionari ostavljaju bogatstva da zadovolje sakupljačke strasti. Od prvog uvoza s Bahama u Veliku Britaniju u 18. stoljeću pa do danas, ove se biljke uzgajaju zbog svoje ljepote.

Cvjetni pozdravi iz IVE!

Vidi web shop >>>

Orhideje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)