SADNJA DRVEĆA – Izbor, nabava i priprema sadnica
17. studenoga 2021.
Vrt u rano proljeće
20. siječnja 2022.

U prirodi ćemo tražiti nadahnuće, raspoznavati biljke , čekati zalaske i hvatati izlaske sunca, željeti snijeg, voljeti kišu i maglu. U ovo hladno doba između blagdana dobro je i malo odmarati.

Sjećate se onih starinskih čestitki koje ste pronalazili po bakinim kutijama kad ste pospremali tavan? Božićne su čestitke obično negdje u kutu imale nacrtano nekoliko bodljikavih tamnozelenih listova i uz njih jarkocrvene bobice. To je božikovina, božika, božje drvce, na engleskom je holly. Stručno joj je ime Ilex aquifolium. Raste samoniklo u mnogim područjima nešto blaže atlantske i mediteranske klime, a kod nas u brdskim, bukovim šumama. Teško da ćete je imati sreće vidjeti u našim šumama. Na svojim je prirodnim staništima ( Samoborsko gorje) već dosta prorijeđena najviše zbog korištenja kao zimski ukras. Zato: prste k sebi! Zaštićena je vrsta od 1961. godine.

Rod Ilex obuhvaća oko 300 vazdazelenih ili listopadnih vrsta. Većina ih je hortikulturno zanimljivih zbog atraktivnih listova ili/i lijepih plodova koji na biljci ostaju od jeseni pa do ožujka. Skoro sve su vrste dvodomne pa se plodovi na ženskim biljkama razviju samo ako je adekvatna muška biljka u blizini. Opet jedno bez drugog ne može. Ima, istina, i kultivara koji su sami sebi dovoljni jer nose i muške i ženske cvjetove ali su oni rjeđi.

Kod naše božike (Ilex aquifolium) grančice su zelene i nešto bridastih rubova. Na debljim grančicama i deblu stvara se, isprva glatka kasnije ispucala svjetlosiva ponešto plutasta kora. Pupovi su kratki, ušiljeni. Listovi su na dosta kratkim peteljkama, jajoliki ili ovalno-eliptični, kožasti, tamnozeleni, sjajni na gornjoj strani. Na izbojcima koji nose cvjetove listovi su ravnog ili lagano nazubljenog ruba a na sterilnim izbojcima jače nepravilno valovitog, trouglasto nazubljenog i bodljikavog ruba.

Biljka je to koja voli rasti na pjeskovitim tlima s dosta vapna. Najradije se smjesti u polusjenovitom mjestu. Raste sporo, a može doživjeti i nekoliko stotina godina starosti; u tom slučaju naraste kao drvce i do 10m (inače 3-5m).

Ima i nekih novijih klinaca s prezimenom Ilex, s izgledom vrlo blizu naše božikovine, s uvjetima uzgoja puno širim, a rastom i snagom izdržljivijih od Ilex aquifolium. Ako nas netko sad pita za sadnju zimzelene živice kod nas, možda mu preporučimo Ilex meserveae. Možete naizmjenično saditi kultivare Blue Prinz (muški) i Blue Angel (ženski) pa nek se isprepletu pa će, kad tad cijela živica biti s bobicama.

Puno lijepih, zelenih dana u 2022. želi Vam IVA!

POSJETI WEB SHOP

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)