Savjeti za sadnju ukrasnog drveća
Savjeti za sadnju ukrasnog drveća
29. listopada 2018.
Pendulasta (tužna) Cica-maca
13. studenoga 2018.
Savjeti za sadnju ukrasnog drveća
Savjeti za sadnju ukrasnog drveća
29. listopada 2018.
Pendulasta (tužna) Cica-maca
13. studenoga 2018.

Postoje različiti stilovi izrade živih – bonsai umjetnina. Uspravna stabalca mogu biti u formalnom i neformalnom stilu. Ako je stabalce jače nagnuto onda je to vjetrometni, ili je kaskadni ili polukaskadni stil. Stabla se mogu saditi i kao grupe i šumice, kao drvo na stijeni i drvo vidljivog korijenja... Ima toga podosta, 'literati' su napravili cijele enciklopedije. Mi nećemo biti tako opširni. Kao pravi vrtlari od zadatka, mi ćemo se pitati: u čemu je tu caka? Caka je u tome da se stalnim podrezivanjem korijenja i nadzemnog dijela biljke koje bi inače u normalnim uvjetima narasle 10, 20 ili 30 m drže na 50, 100 ili 150 cm. Moglo bi se to shvatiti i kao maltretiranje, ali su te biljke u sasvim dobroj kondiciji, moraju biti zdrave i dobro njegovane. To je onda u redu.

Vrtlari, željni igre s prirodom, snalaze se na sve moguće načine. Možemo kupiti mlađi primjerak koji nije tako skup a možemo ga i sami uzgojiti. Početi se može od sjetve sjemena ili ukorijenjavanja reznica (što je vrlo dugi put) ili se mogu neke prikladne biljke iz rasadnika prenjeti u posudu, …. školovati i razvijati. Neki takve biljke pogodne da se iz njih oblikuje bonsai nazivaju pre-bonsai. Kako mi god zvali te početne, poluproizvode, savjetujem da ih ne kradete iz šume ili drugih prirodnih staništa. Puno je biljaka i zakonom zaštičeno, ali i ne gledajući samo s te strane, one su obično nikle tamo gdje jesu s nekom svrhom. Ako im tamo gdje jesu prijeti uništenje iz nekog drugog razloga (gradilišta, ceste...), onda imate i moj blagoslov da ih prenesete u posudu i umjetnički oblikujete.

Dakako da će to oblikovanje trajati. Ali jedan naš poznati uzgajivač kaže da je tu put važniji od cilja. Misli se na to koliko ćete se oplemeniti razgovarajući s tim malim bićima i u pokušaju da sve što vidite u prirodi kod velikih odraslih stabala, primjeniti u svom uzgoju. Ne sumnjam da ćete za 10 ili 30 godina biti bolji ljudi a vaši bonsai, bolje biljke.

S obzirom na vrstu biljke iz koje se bonsai uzgaja, odnosno ovisno o uvjetima koje ona traži, bonsai-je možemo podijeliti na sobne i vanjske. Sobni se bonsi uzgaja iz tropskog i suptropskog bilja koje bi da zimi ostane vani, sigurno smrzlo. Inače i oni 'vanjski' koji se uzgajaju iz autohtonog, vani rastučeg bilja vole da ih se zimi zaštiti, ali nikako se ne smiju unositi u kuću na duže vrijeme, jer to za njih nisu normalni uvjeti. Pitat ćete kako onda zaštititi? Svakako moraju biti smješteni na mjestu gdje nema jakih udara vjetra ili propuha. Mogu se djelomično natkriti, može im se samo posuda s korijenom zamotati u prozračnu tkaninu ili ukopati u koru ili slamu.

Ljetno pak je vrijeme za bonsaie, koji imaju malo zemlje oko korijena, opasno zbog pregrijavanja i isušivanja. Ako se bonsai previše prosuši, onda nije dovoljno jednokratno obično zalijevanje, nego posudu s biljkom treba potopiti u vodu i ocijediti višak.

Srdačni pozdravi iz Vrtnog centra IVA!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)