Različite vrste tla
19. lipnja 2020.
Egzotika u vrtu
19. lipnja 2020.
Različite vrste tla
19. lipnja 2020.
Egzotika u vrtu
19. lipnja 2020.

Biljke otporne na sušu

Biljke apsolutno otporne na sušu ne postoje. Postoje samo one koje znaju dobro gospodariti s vodom. Postoje i načini kako uštedjeti i spremiti vodu u ljetnim mjesecima.

Dobro je prije sadnje učiniti sve da biljke imaju dovoljno vlage u toku sezone rasta. Svakako je dodavanje organskih gnojiva kod pripreme tla dobra mjera za povećanje kapaciteta tla za vlagu. Dodajte i gel koji zadržava vodu u kompost. To je jako dobra mjera kad imamo ograničenu količinu supstrata, zemlje na raspolaganju kao kod sadnje u košare i kontejnere. Mali kristali gela se mogu napuniti vodom kod zalijevanja kako bi stvorili rezerve vlage koju onda biljke koriste kad je kritično tijekom cijelog dana. Nakon sadnje površinu tla možemo pokriti da smanjimo isparavanje. Malč smanjuje ispravanje vode fizički pokrivajući površinu tla. Za to se obično koristi dekorativna kora. Šljunak je jeftin i atraktivan pokrov, a sloj dobrog trulog komposta hraniti će Vaše biljke. Svi znamo o ekološkim prednostima prikupljanja kišnice, i naravno da je potpuno besplatno. Neke od biljaka otporne na sušu: buddleja, lavanda, ružmarin, iris,salvia te sedum.

Nemojte se boriti s sadnjom biljaka koje vole vlagu na suhim, kamenitim tlima. Umjesto toga, odaberite biljke koje uživaju u suhim uvjetima. Biljke otporne na sušu često imaju posebno prilagođeno lišće koje im pomaže da se nose s nestašicom vode. Neke sočne biljke i one s aromatičnim lišćem će se dobro nositi s nestašicom vode.

Lavandi najbolje odgovara dobro drenirano tlo. Ona jako voli sunce. Ne voli vlažnu zemlju, osobito tijekom zime. Mirisne stabljike Lavandule 'Hidcote' idealne su za rezanje ili sušenje, a cvjetovi bogati nektarima posebno su privlačni pčelama. Lavanda čini izvrsnu nisku živicu uz stazu gdje se može pratiti njen miris. Visina joj je 60- 80 cm.

Budleju je lako uzgajati kao grmlje koje zahtjeva minimalu pažnju i traje godinama u vrtu. Biljke leptirovog cvijeta su otporne, lako se održavaju i izvrsne su za privlačenje divljih životinja u vrt. Visina i širenje:2- 2,5 m .

Ružmarin vole i kuhari i vrtlari. Uspravne, srebrnaste stabljike prekrivene su uskim, aromatiziranim, zimzelenim listovim. Od kraja travnja do lipnja stabljike su posute nepravilnim nakupinama blijedo - lila cvijeća koje vole pčele.

Budite dobri, sadite biljke koje dobro gospodare vodom!

Vidi web shop >>>

Lavanda

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)