Pačja škola botanike – Prunusi
22. lipnja 2019.
Ljeto u punom sjaju!
5. kolovoza 2019.
Pačja škola botanike – Prunusi
22. lipnja 2019.
Ljeto u punom sjaju!
5. kolovoza 2019.
Bambuse svakako možemo svrstati u egzotiku u vrtu. U našoj autohtonoj flori najbliži su joj šaševi. Razlika je znatna, pogotovo u potrebama za vodom.

Zlatni bambus (Phyllostachyi aurea) je najzastupljeniji od svih vrsta bambusa u našim vrtovima. Podrijetlom dolazi iz Azije. Spada u skupinu bambusa visokog rasta i pripada porodici Poaceae(trave).

Zimzelena biljka s uspravnim stablima koji obično rastu 2- 8 metara ali mogu doseći i do 12 metara visine. Sastoji se od karakterističnih internodija u donjem dijelu štapića. Internodiji su kraći i deblji u odnosu na visinu od mnogih drugih vrsta bambusa. Stabljika(štap) je obično zelena ali postaje žuta na punom ili djelomičnom suncu. Listovi su grupirani na kratkim izbojcima .

Cvatnja se odvija u intervalima 28, 18 i 14 godina. Oporavak od cvatnje je moguć ali kad procvjeta cijeli busen poprima neprivlačan izgled daljnih 4 do 5 godina dok se ponovno ne oporavi i stekne snagu za rast stabljike. Smatra se tropskom biljkom ali sve se više uzgaja u našim kraljevima. Odgovaraju im vlažna plodna i dobro drenirana tla. Nemaju posebne zahtjeve osim da im tijekom prvih godina treba opskrbiti dovoljnu količinu vlage i hranjiva. Tu jest glavna kvaka. U tim narednim godinama mogu početi problemi. Ova vrsta bambusa brzo se širi pa je potrebno osigurati zaštitu u obliku ograde- pregrade za korijenje, koje se ukopavaju u tlo i ograničavaju širenje. Po tom agresivnom širenju je bambus sličan našoj piriki ili divljem sirku. Zato se laiku čini da je razmnožavanje bambusa vrlo jednostavno. Razmnožavanjem bambusa bave se specijalizirani rasadnici jer je za taj posao potrebno puno znanja. Posebno treba za sve naći pravo vrijeme.

Bambus se može koristiti za formiranje živice ili ograde. Najzgodnije je ako imate prirodono ili drukčije ljudskom rukom, ograničen prostor u kojem nam bambus nema kamo pobjeći. Velike betonske žardinjere kompenziraju ovu njegovu lošu stranu jako dobro. Zgodno je ako se uz naki neprivlačan betonski zid ostavi uski prostor i u njega posade bambusi. Lijepo djeluju ovalni oblutci riječnog kamena iz kojih izbijaju jake visoke stabljike bambusa. Dobro ih je posaditi i u blizini naših prostora za vanjsko popodnevno opuštanje. Nježno šuštanje mnogobrojnih bambusovih listića djeluje prirodno smirujuće nako napornog radnog dana.

Budite dobri sadite i volite egzotične biljke!

 
 
 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)