Pokrivači tla
18. travnja 2019.
Bambusi u Vašem vrtu
22. lipnja 2019.
Pokrivači tla
18. travnja 2019.
Bambusi u Vašem vrtu
22. lipnja 2019.
Prunusi su rod listopadnoga, rjeđe vazdazelenog drveća i grmlja iz porodice ružovki. Obuhvaća dvjestotinjak vrsta umjerenog podrućja. Listovi su im spiralni, po obodu nazubljeni (rjeđe cijeli), na peteljci koja često nosi žljezdice. Cvjetovi su im peterodijelni, potpuni, pojedinačni ili u cvastima, prašnika je više a tučak od jedne karpele. Plod im je jednosjemena koštunica, okruglasta ili nešto plosnata, sa sočnim ili manje-više suhim mezokarpom.

U ovaj Vam rod spada puno ukusnih voćaka. Prunusi su trešnje, višnje, šljive, breskve, marelice, bademi, sremza i trnina. Te ćemo vrste za zabavu ostavit voćarima. Nije da ih mi ne volimo, ali ako se o njima raspričamo ne ostaje nam mjesta za ukrasne prunuse.

Najupadljiviji varijeteti ukrasnih prunusa su stabla, koja se obično zovu ‘cvatuće trešnje’. No, postoje mnogobrojni grmoliki pa i vazdazeleni oblici. Glavna im je uloga stvaranje živica i zaklona, ali mogu poslužiti i kao soliteri. Patuljasti oblici pogodni su za posude.

Postoje dvije osnovne skupine ukrasnih prunusa: vazdazeleni lovorikovci pogodni za visoke živice i listopadni tipovi koji se sade se kao manji cvjetni drvoredi (Čakovec) i kao upečatljivi soliteri.

P. laurocerasus je, ako se ne reže, grm do 5 metara visine i njegov su osnovni ukras veliki sjajnozeleni kožasti listovi. Na prvi pogled nikad ne biste rekli da je ta biljka tako blizak rod našoj običnoj ili onoj ukrasnoj, japanskoj trešnji. Tako vam je to u životu, nije sve kako iz daljine izgleda.

P.serrulata Kanzan i P.Kiku-shidare prekrasne su ukrasne, japanske trešnje koje nam dokazuju zašto Japanci toliko obožavaju trešnjin cvijet. Ona lijepa stabla purpurno crvenih listova i raskošnih roza cvjetova. Prunusi; P. cerasifera Nigra, japanska šljiva. Ispada da svaka naša voćka ima svog japanskog ukrasnog dvojnika. Imaju ga i višnja i breskva. Svi oni krasno cvatu ali im plodovi baš nisu poželjni za jelo.

Kuglasta trešnja, Prunus fruticosa 'Globosa' nije tipični predstavnik grupe ukrasnih trešanja, jer joj osnovni ukras nije cvijet. Cvate u aprilu jednostavnim sitnim bijelim cvjetovima. Plodovi joj se vrlo rijetko razviju. Osnovna dekorativna vrijednost ovog kultivara je oblik rasta - okrugla, zbijena krošnja na ravnom stablu. Kod sadnje ova biljka već u starosti od 5-6 godina izgleda kao odraslo drvo a nakon toga raste sporo pa je preporučamo za male vrtove i drvorede u uskim uličicama.

Koliko je zima dugo trajala, toliko je sad proljeće slađe!

Vole Vas svi iz IVE!

 
 
 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)