Vrtni centar Iva Prodaja sadnica i bilja  
 
 
Web shop Vrtni centar Iva Ponuda sadnica i bilja Članci i savjetovanje o biljkama i hortikulturi Pitanja i odgovori za biljke Uvjeti i dostava Vrtnog centra Iva Kontakti i informacije
 
         
 

   VRTNI CENTAR IVA - SAVJET
     
Penjačice uza svaki zid


Istok je meni najdraža strana svijeta zato što tamo izlazi sunce. Nije da zalazi nisu romantični, ali izlasci su čudesni. I tako, u jutro, dok je srce još čisto i glava svježa, pogledamo prema suncu i odlučimo mu posaditi biljku.
Biljke koje rastu na mjestu okrenutom prema istoku i sjeveru cvjetaju nešto kasnije nego one na sunčanom položaju. Često zbog toga nisu izložene kasnijem mrazu koji bi ih mogao oštetiti. Peterolisna lozica ( Parthenocissus quinquefolia ) i trolisna lozica ( Parthenocssus tricuspidata ) listopadne su penjačice na čijim su izbojima mnogobrojne vitice koje završavaju pločastim hvataljkama. Njima se pričvršćuju za podlogu. Kod P.quinquefolia listovi su složeni od pet listića, a kod P. Tricuspidata su trorežnjeviti. Lišće ovih lozica u jesen se prekrije predivnim nijansama crvene i bakrene boje. Zid prema istoku izložen je suncu u jutarnjim satima, pa će istočna strana odgovarati onim kultiviranima koji su zbog nježnih cvjetova osjetljiviji na sunce. Primjerice, Clematis "Nelly Moser" kojoj bi cvjetovi izloženi dugotrajnu suncu izbijedjeli. Inače, ima jedan trik kad su klematisi u pitanju. On vole hladne noge I vruću glavu. Tako da ih je dobro korijenom posaditi na sjevernu stranu, a onda biljku I potporanj voditi na istok I jug. Tako će pokazati najviše od svoje ljepote.
Vatreni trn ( Pyracantha coccinea ) posebice je lijep kad se prekrije crvenim ili žutim ukrasnim plodovima. Iako raste kao grm, izboji sorte " Orange Glow " mogu se vezati za vodoravnu žicu uza sam zid. Prekrasno izgleda cijele godine zbog svojih zimzelenih listova. Grane koje se šire u neželjenu pravcu mogu se ljeti orezati.
Zapadni položaj
Mjesto koje je okrenuto prema zapadu i koje je izloženo podnevnom suncu najbolje je za biljke. Ovdje možete načiniti svoj kutak za odmor te posaditi biljke koje će vas razveseliti ljepotom svojih cjetova i mirisom a ujedno zaštititi od prejakog sunca..
Humulus lupulus "Aureus" vrsta je hmelja koja može izvrsno pokrivati neugledni zid. U kasno ljeto njegovi izboji mogu biti dužine i do šest metara, pokriveni svjetlozelenim listovima. Ženske biljke osobito su lijepe zbog resa s braktejama poput češera.
Lonicera xylosteum i druge lonicere penjačice interesantne su zbog lijepog mirisa u toku večernjih sati... Fallopia p. biljka je koja će Vam potpuno prekriti sve što stavite u njenu blizinu, Tecoma (Campsis) radicans penjačica je koja plijeni kontrastom boja tamnozelenih listova i narančastih (ili žutih) cvjetova.
Ruže penjačice su posebna pjesma u sklopu penjačica. O njima ćemo više kad počnemo raspredati priču u ružama.Uvijek Vas vole u IVI!


Pogledajte ili kupite Clematis Viennetta


Popis svih savjeta i članaka

Postavite nam pitanje
 

 
         
    Copyright © 2011. Vrtni centar Iva | Izrada Cimerman Software