Vrtni centar Iva Prodaja sadnica i bilja  
 
 
Web shop Vrtni centar Iva Ponuda sadnica i bilja Članci i savjetovanje o biljkama i hortikulturi Pitanja i odgovori za biljke Uvjeti i dostava Vrtnog centra Iva Kontakti i informacije
 
         
 

   VRTNI CENTAR IVA - SAVJET
     
Pokrivači tla - mušmulice, dunjarice ili cotoneasteri


Čuli smo da ovih dana imate problema s košnjama trave. Je li to istina? Onako uz ograde i rubnjake.... na kosinama, uz drveće i grmlje, između parkirališta? Svakoj muci ima lijeka. Na takvim kritičnim mjestima lakše je održavati grmaste pokrivače tla koji se šišaju jednom ili dva puta godišnje I gotovo. A ne ta trava raste ko luda... svaki vikend posla ko u priči.
Pokrivači tla su obično niske trajne biljne vrste koje se na određenu površinu sade vrlo gusto (4-10 kom/m2) da bi je prekrile zelenilom i spriječile rast korova. Za tu se namjenu obično koristi nisko grmlje kao što je ovo iz naslova priče.
Cotoneaster je rod listopadnih ili vazda zelenih niskih grmova iz porodice ružovki u koju spadaju i mušmula i dunja. Četrdesetak vrsta iz ovog roda prošireno je u Evropi, sjevernoj Africi i Aziji. To su grmovi šibilikih izbojaka bez trnova, naizmjenično smještenih pupova i jednostavnih listova ravna ruba. Cvjetovi su im bjelkasti ili ružičasti, peterodiielni, smješteni u pazušcima listova. Iz ružičastih se pupova otvaraju u svibnju ili lipnju u velikom broju pa biljci daju zanimljiv izgled. Listovi su im cjelovita ruba što ih jasno razlikuje od takmaca, ognjenog trna. Plodovi su malene jabučice najčešće crvene boje sa 2-5 koštica. Pošto nisu osobito zanimljivi pticama ostaju na granama veći dio jeseni i zime.
U vrtu je cotoneaster jedan od važnijih grmova zanimljivih plodova. Puzajuće, vazdazelene i poluvazdazelene mušmulice C.dammeri i C.salicifolius primjenjuju se kao pokrivači tla ili se sade na prednji dio gredice kao i patuljasta vrsta C.conspicouosus. C.dammeri Coral Beauty, Skogholmi, Eiholz su izvrsni pokrivači pogotovo za nagnute terene (škarpe i slično) jer iz svojih poleglih grana puštaju u dodiru s tlom korijenje koje onda prorasta tlo i spračava eroziju. Zbog dugih grana koje se poleglo šire često se ove vrste koriste i za sadnju uz potporne zidove kod ulaza u podrumsku garažu.
Omiljena vrsta među listopadnim dunjaricama je C.horizontalis (60-100cm) porijeklom iz Kine. Najčešće se sadi uz kuću ili na gredici s višim grmljem. Grane mu imaju jasan cik-cak uzorak pa onako okićene sjajnocrvenim brojnim plodovima izgledaju jako dekorativno u kasnojesenskom sivilu. Listovi su mu jako sitni (o,5 -1,2cm), gotovo okrugli, s donje strane svjetliji i nešto dlakavi. U jesen prije opadanja poprimaju interesantnu crvenu boju. C.adpresus je također listopadna vrsta ali se više širi od predhodne.
Kotoneasteri svojom otpornošću na nepovoljne uvjete okoline (zimu, vjetar, sušu, zagađen zrak) i lakim održavanjem predstavljaju dobar izbor za pokrivanje gradskih zelenih površina i okolice industrijskih objekata. Posebno su zgodne (neki kultivari) za sadnju ispod drveća koje služi za zasjenjivanje parkirališta. Budući da je to drveće obično posađeno na otocima ograđenim visokim rubnicima košnja trave (10- 12 puta u godini) je prilično nezgodna dok kotoneastere režemo samo 1-2 puta godišnje.
Ako na mjestu koje želimo tako pokriti ima premalo sunca za kotoneaster, posaditi možemo jedan drugi, također vrlo dobar pokrivač tla: Loniceru pileatu, kalinastu kozokrvinu.
Lijep pozdrav od IVE!
Popis svih savjeta i članaka

Postavite nam pitanje
 

 
         
    Copyright © 2011. Vrtni centar Iva | Izrada Cimerman Software