Vrtni centar Iva Prodaja sadnica i bilja  
 
 
Web shop Vrtni centar Iva Ponuda sadnica i bilja Članci i savjetovanje o biljkama i hortikulturi Pitanja i odgovori za biljke Uvjeti i dostava Vrtnog centra Iva Kontakti i informacije
 
         
 

   VRTNI CENTAR IVA - SAVJET
     
Živica od graba


Grabovi su inače listopadno drveće i grmlje iz rodova Carpinus i Ostrya iz porodice brezovki. Rašireni su isključivo u umjerenom pojasu sjeverne polutke. Postoje, obični, bijeli, crni, američki, japanski i kojekakvi dugi grabovi. Naš je grab obični.
Prirodno područje rasprostranjenja običnog graba su šume srednje, zapadne i južne Europe. Neću Vas gnjaviti opširnim botaničkim opisima. Obični grab svi poznaju.
Kod nas se javlja u nizinskim mješovitim šumama s hrastom kitnjakom. Kao naša autohtona biljka dobro se prilagođava uvjetima sredine, lako se razmnožava sjemenom, podnosi zasjenu, podnosi obrezivanje, ima jaku izdanačku snagu. Sve su to karakteristike koje su je u prošlosti činile najčešćom biljkom za žive ograde. Za tu je namjenu pogodan i zato što suho lišće u jesen još dugo ostaje na granama pa je čini dobrom zaštitom od vjetra i skloništem za ptice. Sada grabove živice više nisu tako česte. Primat joj je preuzela kalina (ligustrum) koji se lako razmnožava i to reznicama pa je cijena podizanja takve živice manja. U vremenu u kojem je cijena=novac=vrijednost to može biti presudno. Ali bez obzira na to, ili upravo zbog toga mi toplo preporučamo grabovu živicu kao najbolju.
Grab ne postavlja posebne zahtjeve na tlo. Njegov korijen uspostavlja mikoriznu zajednicu s gljivicama na korijenu pa mu bolje odgovaraju svježa i lagano kisela tla. Podnosi visoku podzemnu vodu i eventualna kraća razdoblja prezasičenosti tla vodom bolje nego vruća i isušena tla.
Ako držite do toga što Vam Priroda piše u vašu knjižicu dobrih djela posadite grabovu živicu jer ona podupire ideje o prirodnoj životnoj zajednici. Takva je živica prikladna za mjesta na kojima zemljište graniči izravno s livadom i šumom i gdje prirodni prijelaz ima smisla.

Budite dobro i nemojte previše raditi!
Popis svih savjeta i članaka

Postavite nam pitanje
 

 
         
    Copyright © 2011. Vrtni centar Iva | Izrada Cimerman Software