Vrtni centar Iva Prodaja sadnica i bilja  
 
 
Web shop Vrtni centar Iva Ponuda sadnica i bilja Članci i savjetovanje o biljkama i hortikulturi Pitanja i odgovori za biljke Uvjeti i dostava Vrtnog centra Iva Kontakti i informacije
 
         
 

   VRTNI CENTAR IVA - SAVJET
     
Prunusi


Jeste li uhvatili svog Uskrsnog zeku? Nije važno ako ga niste dostigli. Važno je samo da ste trčali. Neposredno poslije praznika se ne preporuča nikakvo pretjerivanje u fizičkim aktivnostima. Samo polako. Sad se ne smije previše raditi. Zato opet odustah od priče o sadnji i sjetvi. A možda vam je ova priča o šarenim cvjetnim biljkama izabrana iz čiste lijenosti.
Prunusi su rod listopadnoga, rjeđe vazdazelenog drveća i grmlja iz porodice ružovki. Obuhvaća dvjestotinjak vrsta umjerenog podrućja. Listovi su im spiralni, po obodu nazubljeni (rjeđe cijeli), na peteljci koja često nosi žljezdice. Cvjetovi su im peterodijelni, potpuni, pojedinačni ili u cvastima, prašnika je više a tučak od jedne karpele. Plod im je jednosjemena koštunica, okruglasta ili nešto plosnata, sa sočnim ili manje-više suhim mezokarpom.
U ovaj vam rod spada puno vrlo ukusnih voćaka . Prunusi su trešnje, višnje, šljive, breskve, marelice, bademi, sremza i trnina. Te ćemo vrste za zabavu ostavit voćarima, nije da ih mi ne volimo, ali ako se o njima raspričamo ne ostaje nam mjesta za ukrasne prunuse.
Najupadljiviji varijeteti ukrasnih prunusa su stabla, koja se obično zovu ‘cvatuće trešnje’. No, postoje mnogobrojni grmoliki pa i vazdazeleni oblici. Glavna im je uloga stvaranje živica i zaklona, ali mogu poslužiti i kao soliteri. Patuljasti oblici pogodni su za posude.
Postoje dvije osnovne skupine ukrasnih prunusa: vazdazeleni lovorikovci pogodni za visoke živice i listopadni tipovi koji se sade se kao manji cvjetni drvoredi (Čakovec) i kao upečatljivi soliteri.
P. laurocerasus je, ako se ne reže, grm do 5 metara visine i njegov su osnovni ukras veliki sjajnozeleni kožasti listovi. Na prvi pogled nikad ne biste rekli da je ta biljka tako blizak rod našoj običnoj ili onoj ukrasnoj, japanskoj trešnji. Tako vam je to u životu, nije sve kako iz daljine izgleda.
P.Kanzan i P.Kiku-shidare prekrasne su ukrasne, japanske trešnje koje nam dokazuju zašto Japanci toliko obožavaju trešnjin cvijet, dok je nama, evropskim gurmanima trešnjin plod puno privlačniji. One lijepe voćke purpurno crvenih listova i raskošnih roza cvjetova što cvatu na ulazu u Varaždin na parkiralištu Hrvatskih cesta su vam isto Prunusi; P. cerasifera Nigra, japanska šljiva. Ispada da svaka naša voćka ima svog japanskog ukrasnog dvojnika. Imaju ga i višnja i breskva. Svi oni krasno cvatu ali im plodovi baš nisu nešto za pojesti, a Vi ste sad i onako na dijeti.
Kuglasta trešnja, Prunus fruticosa Globosa nije tipični predstavnik grupe ukrasnih trešanja, jer joj osnovni ukras nije cvijet. Cvate u aprilu jednostavnim sitnim bijelim cvjetovima. Plodovi joj se vrlo rijetko razviju. Osnovna dekorativna vrijednost ovog kultivara je oblik rasta - okrugla, zbijena krošnja na ravnom stablu. Kod sadnje ova biljka več u starosti od 5-6 godina izgleda kao odraslo drvo a nakon toga raste sporo pa je preporučamo za male vrtove i drvorede u uskim uličicama.
Kod uzgoja ovog kultivara koristi se, obično, dvostruko cijepljenje. Prvo se uzgoji podloga, korijen, pa se nacijepi kultivar za ravnu stabljiku pa onda krošnju. Korijen je često neka podloga manje bujnog rasta (Colt ili sl.), za stablo se biraju kultivari lijepe kore a krošnja je kultivar Globosa, inače grm kuglastog rasta. Traži mnogo sunca. Voli plodno vlažno zemljište s nešto više vapna.

Lijepo Vas pozdravlja IVA!
Popis svih savjeta i članaka

Postavite nam pitanje
 

 
         
    Copyright © 2011. Vrtni centar Iva | Izrada Cimerman Software