Vrtni centar Iva Prodaja sadnica i bilja  
 
 
Web shop Vrtni centar Iva Ponuda sadnica i bilja Članci i savjetovanje o biljkama i hortikulturi Pitanja i odgovori za biljke Uvjeti i dostava Vrtnog centra Iva Kontakti i informacije
 
         
 

   VRTNI CENTAR IVA - SAVJET
     
Vrt – park – perivoj


Zrno do zrna -pogača, drvo do drveta – šumica, vrt, park, perivoj, drvored. Malo filozofiranja pred sezonu sadnje svakako će nam dobro doći. Volim meditirati o sadnji, donosi pozitivan adrenalin i mnogo vaših komentara.
Što se tiče terminologije, u brojnoj literaturi susrećemo se s različitim izrazima za imenovanje uređenih zelenih površina. Često se pojmovi park, perivoj i vrt pojavljuju kao istoznačnice, ali ipak među njima postoje određene razlike. Te razlike očituju se u namjeni, vlasništvu i stilskom obilježju. „Vrtom se obično naziva prostor usko vezan uz objekt (kuću, dvorac, vilu, palaču, kuriju), koji ga uljepšava i upotpunjuje. Vrt ima estetsku vrijednost i znak je raskoši i socijalnog statusa."
Prema Sonji Jurković, riječ „park" upotrebljava se kada se odnosi na gradske prostore. Definiramo ga kao vanjski prostor, posebno oblikovan za boravak i šetnju većeg broja ljudi, za druženja i uživanje u prirodi. Za razliku od vrta kojemu je korisnik poznat, park je javni prostor za sve korisnike. Kada se spominje izraz perivoj, misli se na visokokultivirani zeleni prostor, prostor koji je nešto između parka i vrta, a služio je kao središnje mjesto društvenih zbivanja. Tu su se održavale priredbe, koncerti, predstave i slično.
Čini mi se zgodna jedna kratka definicija prema kojoj je park sažeta i idealizirana priroda, a vrt proširenje stana. Tako su parkovi snovi o idealu prirode, ili (opet prema S.Jurković) park je ostvarenje sna.
Filozofski gledano, park (i vrt i perivoj) može biti vizija raja, može biti iluzija stvarnosti, ili izraz moći i simbolična poruka.
Poticaj za osnivanje i podizanje hortikulturnih nasada mogu biti različiti. Od potrebe za isticanje položaja i statusa, potrebe za osiguranje tajnovitosti boravka na otvorenom ili obrnuto potreba za druženjem s ljudima i ostalim živim svijetom do potrebe za relaksacijom i stvaranjem drugačijeg, zelenijeg okruženja.
Na obelisku u perivoju Maksimir na latinskom je uklesana poruka njegovog utemeljitelja: „Na pomoć potrebitima, koji se nisu odali neradu, mirnim građanima kao poticaj na korisnije i istodobno ugodnije obrađivanje zemlje, na ures metropole, a isto tako za diku domovine i dušama umornim od javnih poslova i zbilje životne, da se osvježe nedužnim nasladama prirode, ove je lugove, kojih je uređenje odavno želio, a nedavno donekle i pokušao zajedno s okolnim poljem tijekom više godina s veseljem urediti, prema prilikama i ukrasiti i o tome dao postaviti ovaj skroman dokaz Juraj Haulik, biskup zagrebački, kraljevski namjesnik banske časti godine spasa 1843.“

Pogledajte ili kupite Crvenolisni javor mliječ
Pogledajte ili kupite Breza crvenolisna
Pogledajte ili kupite Jarebika


Popis svih savjeta i članaka

Postavite nam pitanje
 

 
         
    Copyright © 2011. Vrtni centar Iva | Izrada Cimerman Software