Vrtni centar Iva Prodaja sadnica i bilja  
 
 
Web shop Vrtni centar Iva Ponuda sadnica i bilja Članci i savjetovanje o biljkama i hortikulturi Pitanja i odgovori za biljke Uvjeti i dostava Vrtnog centra Iva Kontakti i informacije
 
         
 

   VRTNI CENTAR IVA - SAVJET
     
Travnjaci IV


U vrtu smo travnjak posijali i sad imamo najljepši posao na svijetu – čekanje. Čekamo da trava nikne. Kako je toplo od prirode, a vlažno od našeg zalijevanja, to čekanje ne bi smjelo dugo potrajati... 5-6 dana. I već imamo mladi travnjak. Oko zalijevanja smo se dogovorili... zemlja se ne smije prosušiti...najbolje je zalijevati u ranim jutarnjim i kasnim poslijepodnevnim satima, kada sunce više nije toliko jako. Mladu travu zalijevajte raspršivačem koji je postavljen u najfiniji položaj, tako da ispušta samo vodenu maglicu. Mlada trava zahtijeva svaki dan oko 4 l vode na kvadratni metar, a kad naraste i dobro razvije korijenje, ta će se količina smanjiti. A vjerojatno će i Priroda pomagati kišom.
Jesen ipak i svakako stiže, zato je ovo vrijeme i dobro vrijeme za popravak i dosijavanje starog travnjaka. Posao za znalce? Možda i nije tako komplicirano. Najprije (dan prvi) travnjak dobro natopite vodom, pustite da se voda ocijedi, bacite nešto umjetnog gnojiva (40 g/m2 15.15.15) počupajte korove koji vam idu na živce (dan drugi), pograbljajte čelava mjesta na travnjaku, bacite sjeme, pospite ta mjesta s nešto (4 lit/m2) nekog supstrata iz vreče, opet pograbljajte cijeli travnjak, malo povaljajte laganim valjkom. Zalijte, i opet zalijte ako vam priroda ne pomogne, i čekajte. Mnogo vas volim tako spretne.
Kad sve tako dobro radimo, trava niče, raste i skoro je treba kositi. Izgled i kvaliteta travnjaka izravno ovisi i o redovitoj i pravodobnoj košnji. Najčešće se travnjak kosi kada trava dosegne visinu od oko 10 cm. Iznimka od toga je mlada trava koju kosite prvi put. Nju treba pokositi kada naraste otprilike 5-7 cm. Tada je preporučljivo koristiti strižnu ili ručnu kosu , jer rotacijska može počupati mlade busene trave zbog slabijeg korijena. I, to vjerojatno ne moram posebno naglašavati, ili moram?.... Nož kosilice nek je kao britva oštar. Obavezno pokosite travu prije nego što padne snijeg, jer će zimi pod snježnim pokrivačem trava početi truliti. Kako priča o snijegu izgleda daleko iz ove tropske perspektive!


Pogledajte ili kupite Trava Valentin Sport
Pogledajte ili kupite Trava Valentin Shadow
Pogledajte ili kupite Trava Green Garden Lucija


Popis svih savjeta i članaka

Postavite nam pitanje
 

 
         
    Copyright © 2011. Vrtni centar Iva | Izrada Cimerman Software